Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με δομικά χαρακτηριστικά και ανατροπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις βρίσκεται προ των πυλών.
Στο προσχέδιο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, που επεξεργάστηκε η επιτροπή υπό τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και η οποία αναμένεται να δοθεί πιθανότατα σήμερα στη δημοσιότητα προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στη δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό του νέου ασφαλιστικού, βάσει της πρότασης των ειδικών, αναμένεται να διαδραματίσει ο δραστικός περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης του ανώτατου ασφαλιστέου μισθού αλλά και της θεσμοθέτησης ενιαίου ασφαλίστρου υγείας.
Η μείωση του βάρους των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζόμενους καταλαμβάνει κεντρική θέση στην κυβερνητική ατζέντα. Μάλιστα, αρχικά, σχεδιαζόταν μια νέα περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2020, εκτός της μείωσης που έγινε τον περασμένο Ιούνιο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με αποτέλεσμα την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους κατά 2,21 μονάδες, αλλά οι συνέπειες του κορονοϊού στα έσοδα του e-ΕΦΚΑ καθιστούν απαγορευτική μια ανάλογη παρέμβαση αυτή τη στιγμή. Έτσι, ο όποιος σχεδιασμός μετατίθεται για το 2021. Στο προσχέδιο της έκθεσης της επιτροπής Πισσαρίδη, στο κεφάλαιο «ασφαλιστικό σύστημα: Κίνητρα για εργασία και αποταμίευση νοικοκυριών» προτείνεται μεταξύ άλλων η μείωση ασφαλιστικών εισφορών μέσω της θεσμοθέτησης ενιαίων εισφορών υγείας, ίδιου ύψους για όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημα, καθώς και ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.
Να σημειωθεί ότι στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η σωρευτική μείωση των εισφορών για το 2021 θα ήταν της τάξης των 1,99 ποσοστιαίων μονάδων, 1,01 για τους εργοδότες και 0,98 τους εργαζομένους. Σωρευτικά το κόστος για το ασφαλιστικό είχε εκτιμηθεί σε 565 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,27% του ΑΕΠ. Το 2022, η μείωση θα ήταν 3,60 π.μ. σωρευτικά (1,57 για τους εργοδότες και 2,03 για τους εργαζομένους) με κόστος 978 εκατ. ευρώ ή 0,46% του ΑΕΠ, ενώ το 2023 η σωρευτική μείωση θα ολοκληρωνόταν στις 5 μονάδες, 2,38 για τους εργοδότες και 2,62 για τους εργαζομένους, με σωρευτικό κόστος 1,352 δισ. ευρώ (0,61% του ΑΕΠ).
Η νέα παρέμβαση στις εισφορές υγείας και για τα περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτούς είχε συζητηθεί αρχικά όταν κλείδωσαν οι νέες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών οι οποίες προβλέπουν παρακράτηση σταθερού ποσού υπέρ υγείας. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε αφήσει τότε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λόγους ισονομίας να εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο και για τους μισθωτούς. Αλλά και η μείωση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς σήμερα, εκτιμάται ότι το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών ύψους 6.500 ευρώ τον μήνα είναι από τα υψηλότερα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι επικουρικές
Στο προσχέδιο της πρότασης της επιτροπής Πισσαρίδη, σκιαγραφείται βέβαια και μια νέα, δομική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με αιχμή την μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε πλήρως κεφαλαιοποιητικές, με εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος άμεσα, για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Εθελοντικά, θα μπορούν να εντάσσονται στο νέο σύστημα και όσοι άλλοι εργαζόμενοι το επιθυμούν. Παράλληλα, συστήνεται η θεσμοθέτηση ενός ξεκάθαρου πλαισίου εποπτείας για τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου.
Στον τομέα των κύριων συντάξεων, η επιτροπή που λειτούργησε υπό την εποπτεία του καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη προτείνει περαιτέρω αύξηση της αναλογικότητας των κύριων συντάξεων. Η διαμόρφωση μια αναλογικότερης σχέσης ανάμεσα στις παροχές και τις εισφορές αποτελεί ζητούμενο σε κάθε ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Πρόσφατα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με το νόμο 4670/2020 αύξησε την ανταποδοτικότητα των συντάξεων, για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Η επιτροπή Πισσαρίδη ζητεί μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, προκειμένου να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους ασφαλισμένους να συνταξιοδοτηθούν αφού έχουν παραμείνει στην ενεργό δράση πάνω από 35 έτη.
Πηγή: euro2day.gr