Ο Ματέο Σαλβίνι απασφάλισε και η Ιταλία βαδίζει πλέον προς τις κάλπες και ήδη στην Ευρώπη αρχίζουν να προβληματίζονται σοβαρά αφού η κυβερνητική κρίση επηρεάζει πέραν των άλλων και τη σύνθεση της Κομισιόν. Κι αυτό γιατί η σύγκρουση των κυβερνητικών εταίρων, της Λέγκα και του κινήματος των 5 Αστέρων, μπορεί να αφήσει την Ιταλία χωρίς ισχυρό χαρτοφυλάκιο. 

Του Χάρη Παυλίδη

Στην τελευταία συνάντηση με Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε είχε συφμωνήσει σε «βαρύ» χαρτοφυλάκιο του οικονομικού τομέα. Ωστόσο η κρίση περιπλέκει τα πράγματα αφού η νέα πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχει την πρόταση της Ιταλίας ώστε να προχωρήσει στη συγκρότηση, αφού οι άλλες χώρες έχουν ήδη παρουσιάσει τους υποψηφίους τους.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει καθώς η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχει συγκροτήσει τη νέα «κυβερνητική» ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε οι υποψήφιοι Επίτροποι να περάσουν από ακρόαση των αντίστοιχων με τα χαρτοφυλάκια επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και, στα τέλη του ίδιου μήνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει οριστικά τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου. Σ’ αυτή τη διαδικασία εκ των πραγμάτων η Ιταλία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αφού όλες οι πληροφορίες τοποθετούν τις εκλογές τον Οκτώβριο, το αργότερο τον Νοέμβριο.

Θα υπάρχει όμως μέχρι τότε κυβέρνηση; Ακούγοντας από την Πεσκάρα τις δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι κάτι τέτοιο μάλλον θα αποτελέσει έκπληξη. Ωστόσο το πρόβλημα για την Ιταλία δεν περιορίζεται μόνο στο όνομα του Επιτρόπου και στο χαρτοφυλάκιο. Το σοβαρότερο είναι η έγκριση του Προϋπολογισμού, τον οποίον ο Κόντε έχει δεσμευθεί στις Βρυξέλλες ότι θα ψηφιστεί ώστε η Ιταλία να αποφύγει τη διαδικασία του προστίμου. Αυτή όμως η εκκρεμότητα δημιουργεί και σοβαρό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το «κενό» που θα υπάρχει στην Ιταλία θα προκαλέσει παρενέργειες και με άλλες χώρες(Ισπανία και Πορτογαλία) που θα διανύουν προεκλογική περόδο.

Σε κάθε περίπτωση το ρήγμα στην ιταλική κυβέρνηση προκαλεί το ενδεχόμενο ενός σεισμού στις Βρυξέλλες και το ενδεχόμενο να υπάρξει ντόμινο μετασεισμών που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης.