Η Κομισιόν απομακρύνεται από την ιδέα επιβολής πλαφόν στο Ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει στην επιβολή έκτακτων φόρων στις εταιρείες ενέργειας. Οι οριστικές προτάσεις θα συζητηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρίαση των 27 υπουργών Ενέργειας. Στην τελική ευθεία είναι και το ελληνικό σχέδιο για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών φυσικού αερίου. Εξετάζεται η εφαρμογή ενός κλιμακωτού σχήματος στήριξης, ανάλογα με την κατανάλωση. Η στήριξη θα είναι οριζόντια.

πως ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία, το νέο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα του τρέχοντος μήνα, με στόχο, αυτή τη φορά, να βγει «λευκός καπνός» από τη συνεδρίαση και να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, προκειμένου να οργανωθούν οι κυβερνήσεις πάνω στο νέο πλαίσιο και να προλάβουν τις βαριές συνέπειες του χειμώνα που έρχεται.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες, στο προσχέδιο προβλέπεται μία δέσμη μέτρων, η οποία είναι ικανή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, να λειτουργήσουν ως «ασπίδα» στον υβριδικό πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα μέτρα που προτείνει στο προσχέδιό της η Κομισιόν, είναι τα εξής:

1)Η επιβολή έκτακτου φόρου τουλάχιστον 33% στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου, αερίου, άνθρακα, αλλά και διύλισης.

2)Επιβολή πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πυρηνικά εργοστάσια. Η ανώτατη τιμή προτείνεται να οριστεί στα 180 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το μείζον θέμα, ωστόσο, το οποίο αποτέλεσε και αντικείμενο διχογνωμίας, είναι το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Στο προηγούμενο συμβούλιο, κάποιες χώρες ήταν υπέρ της πρότασης για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, κάποιες άλλες ήθελαν πλαφόν γενικότερα στο φυσικό αέριο και κάποιες άλλες διαφωνούσαν με την επιβολή πλαφόν.

Το συγκεκριμένα θέμα δεν αναμένεται να συζητηθεί στο έκτακτο συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου, αλλά θα παραπεμφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, που είναι προγραμματισμένο για τις 11-12 Οκτωβρίου, στην Πράγα.