Τα σύνορα είναι είναι καθορισμένα, καθαρά, βαθιά, δεν αφήνουν περιθώρια για αναθεωρητικές θεωρίες. Και ο Πρόεδρος Μπάιντεν το κατέστησε σαφές σε μια ιστορική ομιλία στην Πολωνία, στο Βασιλικό Παλάτι που καταστράφηκε από τους Ναζί το 1944, στη Βαρσοβία που αισθάνεται την ανάσα του Πούτιν και χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ.
του Χάρη Παυλίδη
«Αυτή δεν είναι μια μάχη που θα κερδηθεί σε λίγες μέρες ή μήνες, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι θα διαρκέσει πολύ» είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάνοντας αναφορά στον Πολωνό Πάπα Βοϊτίλα και στον Τζον Κένεντι. Άνοιξε την ομιλία του με τη φράση «Μη φοβάσαι», με την οποία ο Ιωάννης Παύλος Β’ ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1978, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι η Αμερική επιστρέφει για να δώσει ελπίδα σε όλους όσοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι οι αξίες και τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας έπαψαν να υπάρχουν.
Και από τα χείλη του Προέδρου Μπάιντεν άκουσαν σε όλη την Ευρώπη ότι η Αμερική επιστρέφει, και στο πνεύμα του Τζον Κέννεντυ δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρώπη. Με το ίδιο σθένος και την ίδια υπόσχεση που είχε δώσει το 1963 από το Βερολίνο ο Πρόεδρος Κένεντι. «Μην θεωρείτε δεδομένη τη δημοκρατία. Έχει περάσει πολύς δρόμος. Γνωρίζουμε καλά τη διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας. Οι Ουκρανοί και οι Πολωνοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών. Είμαστε δίπλα σας».
Αυτή την επιστροφή της φιλελεύθερης Αμερικής, μετά την ξενοφοβική και ακραία συντηρητική Αμερική του Τραμπ, δεν περίμενε και δεν είχε υπολογίσει ο Πούτιν. Και προφανώς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα απευθυνόταν στον ρώσικο λαό λέγοντας ότι, δεν είναι εχθρός της Δύσης και πως αρνείται να πιστέψει ότι οι ρώσοι αποδέχονται τις δολοφονίες άμαχων, παιδιών και τους βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία, σχολεία, και νηπιαγωγεία. Είπε, όμως και, ότι «Ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Και αυτό πλέον φοβούνται οι καθεστωτικοί «πουτινάνθρωποι».
«Δεν είναι κάτι που αποφασίζει ο Μπάιντεν», απάντησε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι ρώσοι πολίτες. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι η αποστροφή του Προέδρου Μπάιντεν δεν συνιστούν προτροπή σε πραξικόπημα, αν και όταν λέει ότι, «αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», εμμέσως πλην σαφώς το εύχεται. Αυτές τις λέξεις αξίζει να τις κρατήσουμε, όπως και το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Προέδρου Μπάιντεν που εστιάζει στην ανασυγκρότηση της ιδέας του δυτικού κόσμου.
Σε κάθε περίπτωση μετά από πολύχρονη απουσία, η Αμερική του Τοκβίλ, οι ΗΠΑ του Κένεντι, η φιλελεύθερη και δημοκρατική Αμερική είναι και πάλι παρούσα στο πλευρό της Ευρώπης. Και η Ευρώπη οφείλει πλέον, έχοντας στο πλάι της αυτή την Αμερική να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να αποσυνδεθεί από το πρόσφατο παρελθόν της που την είχε καταστήσει εξαρτούμενη από τη Ρωσία και τη Κίνα. Η Ευρώπη έχει πλέον την ιστορική ευκαιρία να αλλάξει, μαζί με την Αμερική προκειμένου να συναντηθεί με το πεπρωμένο της, με τις αρχές και τις αξίες που αποτέλεσαν πρότυπο για τη δημιουργία του «Νέου Κόσμου», και που σήμερα χρειάζεται να σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του σκοταδισμού, του λαϊκισμού και του ολοκληρωτισμού.