Το γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα της –που ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς είναι και από ποιους στελεχώνεται– έχουν περάσει στη δεύτερη θέση με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ είναι το ένα σκέλος των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το άλλο είναι η κατάρρευση του –από σπόντα– κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αδυναμία της ηγεσίας του να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική για την εξουσία πρόταση.

Η πρωθυπουργισιμότητα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι στο ναδίρ. Η καταλληλότητά του για πρωθυπουργός είναι μονοψήφια. Έρχεται και η δημοσκόπηση της Real Polls, που διενεργήθηκε για το Protagon, να το επιβεβαιώσει αφού στο ερώτημα για το πού οφείλεται η δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ, το 85,4% δηλώνει «στην αδύναμη ηγεσία του». Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη «κρατά πίσω» το κόμμα του.

Συνολικά οι διαπιστώσεις για την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ –έστω και αν όλοι τονίζουν πως οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής– είναι αρνητικές. Και σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχουν οι επιλογές της ηγεσίας, ειδικά στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, συνολικά όμως στον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσης. Το «σκληρό ροκ» δεν δείχνει να βρίσκει ανταπόκριση, ειδικά όταν συνδέεται με μια καταστροφολογία που απλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από την πραγματικότητα.

Ακόμη χειρότερα όμως για το ΠΑΣΟΚ η στάση που τήρησε στο ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών δεν… εκτιμήθηκε από τους ψηφοφόρους. Εμφανίσθηκε ως ουρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας και τις θεωρίες συνωμοσίας του Διαδικτύου, ενώ κατέθεσε μια πρόταση δυσπιστίας την οποία ουσιαστικά συνέταξε απο κοινού με τα κόμματα αυτά αναγορεύοντας την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας σε βασικό συνομιλητή.

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ – ακόμη και όσοι επέστρεφαν το προηγούμενο διάστημα άλλαξαν… πορεία. Την ίδια στιγμή, οι αποκαλούμενοι αντισυστημικοί ψηφοφόροι επιλέγουν το πρωτότυπο, που στην παρούσα φάση είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα της, αφού ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε με την αντισυστημικότητα με την ανάληψη της εξουσίας το 2015 και τις κωλοτούμπες με τα μνημόνια και το δημοψήφισμα που μετέτρεψε σε Ναι.

Η γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει. Το επικείμενο συνέδριο ίσως τελικά να μην είναι ανώδυνο για τον πρόεδρό του αφού η κριτική θα είναι σκληρή και η εσωστρέφεια δύναται να εξελιχθεί ακόμη και στη δημιουργία τάσεων ανοιχτής αμφισβήτησής του.