Σε τετ α τετ κορυφής στο τέλος της εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη οδηγούνται η Αθήνα και η Αγκυρα, καθώς οι συζητήσεις οι οποίες εξελίσσονταν διπλωματικά μεταξύ Μαξίμου και Ακ Σαράι τα τελευταία 24ωρα αφορούσαν τον προγραμματισμό κάθε λεπτομέρειας για τη νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επειτα από τα ραντεβού τους σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο το 2019 και στις Βρυξέλλες το καλοκαίρι του 2021, θα είναι η τέταρτη διά ζώσης συζήτηση των δύο ηγετών, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία με δεδομένο ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον.
Η συνεννόηση στο παρασκήνιο έγινε και αυτή τη φορά με επαφές που δεν έχουν πάψει γενικώς, ανεξάρτητα από στιγμές έξαρσης στις ελληνοτουρκικές εντάσεις ανάμεσα στην επικεφαλής διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και στον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν άλλωστε χθες τη σχετική προετοιμασία, ενώ η τουρκική πλευρά προσδιόριζε τη συνάντηση για τις 13 Μαρτίου στο πλαίσιο γεύματος που θα παραχωρήσει ο Ερντογάν στον έλληνα πρωθυπουργό στην προεδρική κατοικία.
Ενημερωμένες πηγές παραδέχονταν ότι διαπιστώνεται γεωγραφική και χρονική σύμπτωση προγραμμάτων των δύο ηγετών και φαίνεται πως σε αυτή την περίοδο καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να δείξει πως έχει κλειστούς τους διπλωματικούς διαύλους. Στο φόντο υπάρχει η προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πατριαρχείο, στο Φανάρι, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ ο τούρκος πρόεδρος συνηθίζει να περνά τα Σαββατοκύριακα στην Κωνσταντινούπολη. Ετσι το γεύμα με Ερντογάν τοποθετείται χρονικά, μεσημεριανές ώρες, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία. Θα έχει προηγηθεί το ταξίδι του Μητσοτάκη στο Παρίσι για την άτυπη σύνοδο των «27», με τις εξελίξεις στην Ουκρανία στην κορυφή της ατζέντας. Αυτές μαζί βεβαίως με τις διμερείς, ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να συζητηθούν και στην Κωνσταντινούπολη. Δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση για ένα ραντεβού και θέλησε ο ίδιος να εμφανιστεί ανοιχτός στην οργάνωσή του περίπου δίνοντας μια «πάσα» προς την τουρκική πλευρά. «Είμαστε δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, έχουμε να συζητήσουμε ευρύτερες εξελίξεις» έλεγε ο ίδιος στην τελευταία συνέντευξή του (Alpha), ενώ είχε αναφερθεί στο θέμα και από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας τη σημασία και τη χρησιμότητα μιας τέτοιας συνάντησης.
Ηδη ο Μητσοτάκης έχει βάλει απέναντι κάθε αναθεωρητισμό καταδικάζοντας ενέργειες παραβίασης συνόρων και εθνικής κυριαρχίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από την αναμενόμενη ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής αρμόδιες πηγές σχολίαζαν με νόημα πως η Αθήνα «δεν τρέφει αυταπάτες». Ωστόσο παρέπεμπαν ταυτόχρονα στην πεποίθηση του Πρωθυπουργού ότι κάθε συζήτηση μπορεί να συμβάλει σε εκτόνωση εντάσεων και υιοθέτηση ήπιων τόνων, κάτι που κρίνεται αναγκαίο στη σκιά και του Ουκρανικού.
Ωστόσο διευρυμένη ατζέντα διεκδικεί η τουρκική πλευρά, με δεδομένες τις αναφορές του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, στον «μεγάλο φάκελο Ελλάδα». Σε δηλώσεις του ο Τσελίκ έκανε λόγο για «πολλά ζητήματα» που θα θέσει ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη, «από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τον εξοπλισμό των νησιών».
από Τα Νέα