Το νέο αμυντικό δόγμα, που ανακοινώθηκε σήμερα από την Ιαπωνία, «θα ενισχύσει και θα εκσυγχρονίσει» τη στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ, εκτιμά ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

«Ο στόχος της Ιαπωνίας να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις της στην άμυνα θα ενισχύσει και θα εκσυγχρονίσει τη συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης του αμυντικού δόγματός της εδώ και δεκαετίες, η Ιαπωνία προβλέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της μέχρι το 2% του ΑΕΠ της έως το 2027 (έναντι περίπου 1% σήμερα), να ενοποιήσει τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεών της και να αυξήσει το βεληνεκές των πυραύλων της για να επιχειρήσει κυρίως να αντισταθμίσει την κινεζική στρατιωτική ισχύ, η οποία χαρακτηρίζεται από το Τόκιο «άνευ προηγουμένου στρατηγική πρόκληση» για την ασφάλεια του αρχιπελάγους.

Στα κυβερνητικά έγγραφα αναφέρονται οι αμερικανικοί πύραυλοι Τόμαχοκ, για τους οποίους τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα πως η Ιαπωνία επιθυμεί να αποκτήσει έως 500, καθώς και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς SM-6.

«Η θεμελιώδης ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων μας είναι η πιο επείγουσα πρόκληση μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας», είχε υπογραμμίσει το περασμένο σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε πως η πρωτοβουλία του Τόκιο φανερώνει «την ένθερμη δέσμευση της Ιαπωνίας στη διατήρηση της διεθνούς τάξης που είναι βασισμένη σε κανόνες και σε μια ελέυθερη και ανοικτή περιφέρεια Ινδίας- Ειρήνικού».