Στην Κύπρο υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, η εκμετάλλευση του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας ολόκληρης της Ευρώπης.

 

Γράφει ο Φώτης Καρύδας

 

Την ώρα που η Ευρώπη περνά τη χειρότερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της με την ευρωπαϊκή τιμή για το φυσικό αέριο να ξεπερνάει τα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αισιοδοξία προκαλεί η επίσημη ανακοίνωση της κοινοπραξίας Total – ENI για την ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου 70 κυβικών μέτρων στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής καθώς τα κοιτάσματα της Κύπρου ξεπερνούν πλέον συνολικά τα 300 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με άλλα λόγια, στην Κύπρο αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, η εκμετάλλευση του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας ολόκληρης της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά οι ετήσιες ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο είναι 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, πρόκειται δηλαδή για ένα γιγαντιαίο απόθεμα.

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει ήδη ο διεθνής Τύπος για αυτήν τη σημαντική ανακάλυψη. Χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα και επισημαίνει πως θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», με τον τίτλο «Η μεσογειακή οδός για το αντίο στη Ρωσία» έδωσε και εκείνη το στίγμα της ανακάλυψης.

Μαζί με την αισιοδοξία που κυριαρχεί, υπάρχει και προβληματισμός στην Αθήνα και τη Λευκωσία για το εάν όλος αυτός ο θαλάσσιος πλούτος που προέρχεται από την Κύπρο θα έχει επιπτώσεις και στον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Η Τουρκία, ως γνωστόν, δεν αποκλείει να στείλει σε δεύτερη φάση το νέο γεωτρύπανό της, αυτό που τώρα τρυπά τον βυθό της τουρκικής ΑΟΖ, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οπως σημείωσε πρόσφατα και ο έγκριτος στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης: «Ο τελικός στόχος της Τουρκίας είναι να πάρει μερίδιο από οτιδήποτε εξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο· εν προκειμένω, και από το κοίτασμα που βρέθηκε πρόσφατα». Ετσι τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι εκμεταλλεύσιμα, αλλά αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα δύο βασικές προκλήσεις. Αφενός ότι η τουρκική προκλητικότητα μπορεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες, αφετέρου υπάρχει η στρατηγική της ΕΕ για πλήρη απεξάρτηση από το φυσικό αέριο το 2030 και το μεγάλο στοίχημα είναι ο χρόνος από την παραγωγή στην εκμετάλλευσή τους να μην ξεπεράσει αυτό το χρονικό περιθώριο.

Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, η νέα ανακάλυψη καθιστά τα κυπριακά κοιτάσματα εκμεταλλεύσιμα. Οι ειδικοί θεωρούν πως ο πιο γρήγορος τρόπος εκμετάλλευσης του κοιτάσματος θα είναι το στήσιμο μιας πλωτής δεξαμενής στην οποία το φυσικό αέριο θα υγροποιείται ώστε να μπορεί να μεταφερθεί.

Η νέα ανακάλυψη μας γεμίζει αισιοδοξία σε ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό σκέλος, ταυτόχρονα όμως απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση από την Κύπρο και την Ελλάδα για το γεωπολιτικό σκέλος της υπόθεσης.