Τέλος στην «ομηρία» χιλιάδων κληρικών από το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας, από την ψήφιση του οποίου απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ αν και στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων είχε δώσει θετική ψήφο για τις περισσότερες διατάξεις.
Ένα νέο πλαίσιο, το οποίο που εξορθολογίζει το καθεστώς κάτω από το οποίο προσλαμβάνονται και επιτελούν τα καθήκοντα τους οι ιερείς, προώθησε το υπουργείο Παιδείας με το νέο του νομοσχέδιο. Μέσα από αυτό γίνεται σαφείς η επικαιροποίηση νόμων που αποτελούσαν σημαντικό βάρος στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους και όλα αυτά χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός ούτε ένα ευρώ ενώ παράλληλα δίνεται τέλος στην ιδιότυπη νομική «ομηρεία» χιλιάδων κληρικών.
Παράλληλα, η διάταξη που αφορά τις αλλαγές στο πλαίσιο για τους κληρικούς έδωσε την ευκαιρία στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να μιλήσει για την «απόδραση του ΣΥΡΙΖΑ» από τη Βουλή και να την εξηγήσει κατά τη διάρκεια ομιλίας, στην οποία απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση υπέρ των διατάξεων για τις οργανικές θέσεις των κληρικών, κάτι που θεωρητικά θα έπρεπε να κάνει και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Να λοιπόν γιατί απέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί την ώρα της ψηφοφορίας τα πράγματα ζορίζουν, και έρχεται ο καθένας αντιμέτωπος με την προσωπική και παραταξιακή του ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.
Τι προβλέπει ο νόμος για τις οργανικές θέσεις των κληρικών
Με την επικαιροποίηση του νόμου 536 του 1945 δίνεται λύση στο πρόβλημα χιλιάδων κληρικών που ενώ είχαν προσληφθεί από το κράτος με τα αντίστοιχα ΦΕΚ, υπηρετούν και αμείβονται κανονικά αλλά η οργανική τους θέση ήταν κυριολεκτικά “στον αέρα”.
Πλέον με τον νέο νόμο στις ήδη υπάρχουσες 6.000 θέσεις που προέβλεπε ο νόμος του 1945 προστίθενται άλλες 2.311 μόνιμες οργανικές θέσεις, δηλαδή ο πραγματικός αριθμός των κληρικών που υπηρετούν σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ για την Εκκλησία της Κρήτης 955 οργανικές θέσεις για τους αντίστοιχους κληρικούς που υπηρετούν σήμερα εκεί.
Αυτό δεν σημαίνει πως θα πραγματοποιηθούν 2.311 και 955 νέες προσλήψεις κληρικών αφού οι συγκεκριμένοι ήδη υπάρχουν, υπηρετούν και αμείβονται από το κράτος και φυσικά δεν θα αλλάξει το παραμικρό στην μισθολογική ή ασφαλιστική τους κατάσταση.
Την κατανομή των οργανικών θέσεων στις Μητροπόλεις της περιφέρειας θα κάνει η Ιερά Σύνοδος και στη συνέχεια θα εκδοθούν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί πως για να είναι σίγουρο πως οι πραγματικές ανάγκες κάθε τοπικής Εκκλησίας καλύπτονται επαρκώς, οι οργανικές θέσεις δεν θα είναι “προσωπικές” αλλά θεσμικές. Δηλαδή οι οργανικές θέσεις θα ανήκουν στις Μητροπόλεις και όχι στα πρόσωπα.
Εάν ένας κληρικός θέλει να φύγει από μια Μητρόπολη για να υπηρετήσει σε μια άλλη θα μπορεί να το πράξει αυτό εφόσον η Μητρόπολη προορισμού του έχει αντίστοιχη κενή οργανική θέση αφού φεύγοντας δεν θα μπορεί να πάρει “μαζί του” την οργανική θεση του αλλοιώνοντας το οργανόγραμμα της κάθε Μητρόπολης.
Στην περίπτωση που κάποιοι Μητροπολίτες επιθυμούν να προσλάβουν επιπλέον κληρικούς από αυτούς που προβλέπονται στις οργανικές θέσεις που θα αντιστοιχούν στις επαρχίες τους, θα μπορούν να το πράττουν προσλαμβάνοντας ιδιωτικά τους κληρικούς αυτούς στην Μητρόπολή τους. Οι κληρικοί δηλαδή αυτοί, θα υπηρετούν μεν όπου επιθυμούν αλλά εφόσον δεν υπάρχει η αντίστοιχη οργανική θέση θα αμείβονται απευθείας από την Μητρόπολη χωρίς αυτό να επηρεάζει τον τελικό προϋπολογισμό του κράτους.