Στον απόηχο του πρώτου γύρου των εκλογών του ΠΑΣΟΚ, όπου και εξάχθηκαν πολύτιμα συμπεράσματα αναφορικά με το πώς ψηφίζει η εκλογική βάση του κόμματος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκλογική συμπεριφορά των αποδήμων. Για παράδειγμα, το Παρίσι. Η κατάταξη με την οποία ήρθαν οι υποψήφιοι, έχει κάποια στοιχειώδη λογική, υπό την οποία θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει κανείς το πώς ακριβώς σκέφτονται οι ψηφοφόροι.

Για παράδειγμα, η Άννα Διαμαντοπούλου, εκτός από τον «ευρωπαϊκό αέρα» που διαθέτει, έχει χρηματίσει και Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λογικό να έρθει πρώτη. Επίσης, είναι λογικό να έρθει δεύτερος ο Χάρης Δούκας, ο οποίος έκανε την Αθήνα να μοιάζει με το Παρίσι, όσον αφορά το πρόβλημα των αρουραίων. Υπάρχει δηλαδή μια κάποια ταύτιση σε τουλάχιστον έναν τομέα, ανάμεσα την Αθήνα και το Παρίσι - κι ας είναι μονάχα το πρόβλημα των αρουραίων.

Ο Παύλος Γερουλάνος με τον εστέτ - μπουρζουάδικο χαρακτήρα του, δε θέλει και πολλή σκέψη για το ποιος ήταν και ο λόγος που κατετάγη τρίτος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι -ακόμη- πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι λογικό κάποιοι σκληρά κομματικοί παριζιάνοι ΠΑΣΟΚοι να τον στηρίζουν. Ακόμη και οι δυο ψήφοι της Νάντιας Γιαννακοπούλου έχουν μια εξήγηση, μιας και είχε κόμμωση με αφέλειες - σαν της πρωταγωνίστριας της δημοφιλούς σειράς του Netflix, Emily in Paris.

Ο μόνος ανεξήγητος υποψήφιος είναι ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος κατετάγη τελευταίος και με μόλις μια ψήφο. Σπάμε το κεφάλι μας να καταλάβουμε, τι ακριβώς έκανε έναν παριζιάνο ΠΑΣΟΚο, να σηκωθεί κυριακάτικα, να πάει σε ένα εκλογικό τμήμα και να ψηφίσει τον Μιχάλη Κατρίνη. Αν μας διαβάζει, ας μας στείλει ένα e-mail να μας εξηγήσει το σκεπτικό του, καθώς θα βοηθούσε πολύ στις μελλοντικές αναλύσεις μας. 

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ στο Παρίσι

Άννα Διαμαντοπούλου: 19 ψήφοι

Χάρης Δούκας: 14 ψήφοι

Παύλος Γερουλάνος: 12 ψήφοι

Νίκος Ανδρουλάκης: 8 ψήφοι

Νάντια Γιαννακοπούλου: 2 ψήφοι

Μιχάλης Κατρίνης: 1 ψήφος