Ένα μεγάλο στοίχημα που αν κερδηθεί μπορεί να αλλάξει το επίπεδο του οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μας, βάζει η κυβέρνηση με την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του κέντρου καινοτομίας στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στις παλιές εγκαταστάσεις της Χρωματουργείας Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ) επί της οδού Πειραιώς.
Το πόσο σημαντική είναι αυτή η επένδυση τονίστηκε χθες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο χώρο, ο οποίος παραμένει ανεκμετάλλευτος από το 1980 που η ιστορική βιομηχανία διέκοψε τη λειτουργία της.
Όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, στόχος είναι η Πολιτεία Καινοτομίας να αποτελέσει κέντρο στο οποίο θα φιλοξενούνται startup επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων. “Φιλοδοξία μας είναι να γίνει σημείο αναφοράς, φυσική έδρα για τη χώρα για την καινοτομία αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι υποψήφιοι επενδυτές
Οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό της Πολιτείας Καινοτομίας ξεκίνησαν επίσημα στις 16 Δεκεμβρίου, με την προκήρυξη από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας της προκήρυξης για την α’ φάση, δηλαδή για τις υποβολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Το έργο θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Από τον διαγωνισμό θα προκύψει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ), ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία της Πολιτείας Καινοτομίας για τουλάχιστον 30 χρόνια (προβλέπεται και 15ετή παράταση).
Ειδικότερα ο Ιδιωτικός Φορέας θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας, και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της Καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.
Στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνονται η ανακατασκευή ή και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών ή και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, καθώς και κάθε περαιτέρω ενέργεια που απαιτείται από τη φύση ή το σκοπό του Κέντρου Καινοτομίας.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα “καθαρό έργο ΣΔΙΤ” με την έννοια ότι ο Ιδιωτικός Φορέας θα αναλάβει εξ’ολοκλήρου την χρηματοδότηση του έργου, με ίδια κεφάλαια και δανεισμό. Δεν προβλέπεται συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση, ενώ στην προκήρυξη αναφέρεται η πρόθεση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά από το σκέλος των δανείων και όχι των επιδοτήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες την συμμετοχή τους στο ΣΔΙΤ πρόκειται να εξετάσουν εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων σε συνεργασία με κατασκευαστικές αλλά και εταιρείες με εμπειρία στην λειτουργία τέτοιων χώρων έρευνας και καινοτομίας προερχόμενες κατά βάση από το εξωτερικό.
Η συμμετοχή περισσότερων της μιας επιχείρησης στον Φορέα θεωρείται δεδομένη βάσει και των κριτηρίων που έχουν τεθεί. Μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν εμπειρία στην ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση επαγγελματικών ακινήτων (γραφείων, εμπορικών κέντρων, κέντρων έρευνας) επιφάνειας τουλάχιστον 10.000 τμ και να υποδείξουν στην προσφορά τους κατασκευαστή που έχει αντίστοιχη εμπειρία, ενώ θα πρέπει να έχει παράσχει υπηρεσίες επιχειρηματικής επώασης ή και επιτάχυνσης σε τουλάχιστον 10 startups την τελευταία τριετία.
Το χρονοδιάγραμμα
Η υποβολή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος αναμένεται στις 15 Μαρτίου του 2021. Με την προεπιλογή των ενδιαφερόμενων από την ΓΓΕΤ ξεκινά και η πιο κρίσιμη φάση του διαγωνισμού, αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν τις προτάσεις τους και θα διαμορφωθεί το τελικό τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού, πάνω στο οποίο θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προσφορές. Εκτιμάται ότι για την ανάπτυξη του κέντρου καινοτομίας θα απαιτηθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ, όμως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το τελικό σχεδιασμό στον οποίο θα συμφωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι και η ΓΓΕΤ.
Σημειώνεται ότι το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ βρίσκεται σε έκταση περίπου 18 στρεμμάτων, εντός της οποίας βρίσκονται κτίσματα που έχουν κριθεί διατηρητέα. Ο Φορέας θα έχει τη δυνατότητα να αναστηλώσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να δημιουργήσει νέες με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση περίπου 46.000 τμ και επιτρεπόμενη κάλυψη περίπου 10.000 τμ
Το ενδεικτικό masterplan που συνοδεύει την προκήρυξη του ΣΔΙΤ προβλέπει 38.304, 55 τμ καθαρής επιφάνειας χώρων εκ των οποίων το 63% ή περίπου 24.400 τμ προορίζεται για χώρους γραφείων και κίνησης, 425 τμ για εργαστήρια, 1.394 τμ για συνεδριακό κέντρο, 1.298 τμ για βιβλιοθήκη κ.α.
Πηγή: capital.gr