Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μενού της συζήτησης δεν περιείχε μόνο τις εξελίξεις στο μέτωπο των τουρκικών προκλήσεων. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έθεσαν επί τάπητος την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει συνεχή μηνύματα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, που θα ανοίξουν την οδό της επιστροφής στην ανάκαμψη, μετά από μία χρονιά ύφεσης, ελέω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

“Η διαχείριση των κρίσεων, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, το μεταναστευτικό-προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά, μάς απασχολούν καθημερινά. Άλλωστε, αυτά είναι τα μέτωπα, για τα οποία απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και εκεί κρίνεται η επάρκεια και η αποτελεσματικότητά μας.

Μπορεί λοιπόν η μεταρρυθμιστική ατζέντα να φαίνεται ότι έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, αλλά δεν είναι έτσι. Η προώθηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεις αποτελούν τους άξονες, επάνω στους οποίους θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την δυναμική επάνοδο της ελληνικής οικονομίας μόλις παρέλθει η υγειονομική κρίση.

Ώστε, να δημιουργηθούν δουλειές και να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη για όλους“, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη.

Την περασμένη Δευτέρα, ήταν οι ανακοινώσεις για τη μεγάλη επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, η… πυξίδα δείχνει ότι από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή 14 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,794 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκριση για άλλες τρεις νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δηλαδή, συνολικά περίπου 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που μαζί με τα εκδοθέντα Προεδρικά Διατάγματα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων και τις εκδοθείσες άδειες δόμησης και εγκατάστασης, συνιστούν ένα συνολικό ύψος στρατηγικών επενδύσεων που αγγίζει τα πέντε δισεκατομμύρια.

Σε χρόνο παράλληλο, προετοιμάζεται το πρόγραμμα που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι κατευθύνσεις με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων στάλθηκαν από τις Βρυξέλλες πριν από δέκα ημέρες, ενώ οι ομάδες που έχουν συγκροτηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, υπό τους κυρίους Σκυλακάκη, Σκέρτσο, Πατέλη, Αργυρού και Σκάλκο έχουν προχωρήσει αρκετά στην επεξεργασία. Να σημειωθεί ότι από τα προγράμματα αυτά:

-Το 37% πρέπει να αφορά στην “πράσινη οικονομία”.

-Το 20% στην ψηφιακή οικονομία.

Το προσχέδιο, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, θα είναι έτοιμο στο τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Στόχος να αυξηθούν οι επενδύσεις

“Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών. Στην αβεβαιότητα δεν απαντούμε μόνο με αντοχή και ανθεκτικότητα, αλλά και με ριζικές παρεμβάσεις που δημιουργούν προοπτική. Αυτό, άλλωστε, εισηγείται και η Επιτροπή Πισσαρίδη”.

Αυτό είχε τονίσει, στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Γνωρίζουμε πως μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις πάνε μαζί. Για αυτό και θέλουμε να πατήσουμε… γκάζι στις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αυξηθούν και οι επενδύσεις.

Ήδη, από την προεκλογική περίοδο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περιγράψει ως καθοριστικό και απαραίτητο βήμα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών και της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία.

Είναι η αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου να προσελκύσει η Ελλάδα σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους νέες, καλά αμειβόμενες δουλειές και θα αντιστρέψουν το brain drain της προηγούμενης δεκαετίας.

Παρά την πρωτόγνωρη σε καιρό ειρήνης οικονομική ύφεση που προκαλεί σε ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία του κορωνοϊού, υλοποιούμε το σχέδιό μας, για να πετύχουμε το στόχο“, αναφέρουν παράγοντες της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου… διαβάζουν, με ικανοποίηση, τα στοιχεία που, όπως σημειώνουν στελέχη, αποτυπώνουν την ανάκτηση της αξιοπιστίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

– Το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε, μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, συνολικά 812,5 εκατομμύρια ευρώ με αρνητικό επιτόκιο: -0,16%. Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο του 2019, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, η αντίστοιχη απόδοση ήταν 3,8%.

– Η απόδοση τόσο του 10ετούς όσο και του 15ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά, στην περιοχή του 0,88% και 1,03% αντιστοίχως.

“Η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ομόλογα και στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αντανακλά την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην κυβέρνηση και τις προοπτικές της ελληνικής oικονομίας”, επεσήμανε, πρόσφατα, ο κ. Πέτσας.

Οι μεταρρυθμίσεις του επόμενου εξαμήνου

Πέραν των επενδύσεων, πάντως, στο κεντρικό στρατηγείο της κυβέρνησης και υπό την εποπτεία των Γεραπετρίτη, Σκέρτσου και Δημητριάδη, προετοιμάζεται ένα κύμα μεταρρυθμίσεων, με ορίζοντα το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα:

– Εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται “παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα”, ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης και ρυθμίζει το εργασιακό περιβάλλον στην ψηφιακή εποχή.

– Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Το νομοσχέδιο θα έρθει στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

– Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Θα ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες και θα διευρυνθεί ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών δικαστών.

– Δημιουργείται νέο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ ο νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει περαιτέρω το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

– Δημιουργείται νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, που οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται χρήσεις γης, περιορίζεται η εκτός σχεδίου και άναρχη δόμηση και απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

– Δημιουργείται νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων που θα αλλάξει τον ν. 4412.

– Ενισχύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προωθείται μεγάλη τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα με Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων και Ημερήσιας Νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Επίσης, θα υπάρξουν 4.000 μόνιμες προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτών, πρωτίστως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.

– Ενισχύεται το ψηφιακό αποτύπωμα του κράτους. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν σύντομα τις 1.000. Θ

– Μέχρι το τέλους του έτους θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαριστούν οριστικά οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών και των δήμων.

Πηγή: capital.gr