Η υπόθεση της μαζικής δολοφονίας των έξι Τούρκων ξετυλίγει τον μίτο του σύγχρονου διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος που απλώνεται από τα Βαλκάνια σε όλη την Ευρώπη.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Σε κλασικό case study για το σύγχρονο διεθνικό οργανωμένο έγκλημα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη εξελίσσεται μέρα με τη μέρα η υπόθεση της δολοφονίας των έξι Τούρκων ανδρών στην Αρτέμιδα. Επιβεβαιώνονται σχεδόν όλες οι πληροφορίες που δημοσίευσε από την επόμενη κιόλας ημέρα ο τουρκικός Τύπος, με κυρίαρχη τη διασύνδεση της δολοφονίας των έξι με τη δράση της πανίσχυρης ομάδας Τούρκων ναρκεμπόρων υπό την αρχηγία του Μπαρίς Μπογιούν, γνωστή ως «Dalton».
Η ομάδα αυτή λειτουργεί στα πρότυπα των μαφιόζικων οργανώσεων σε διεθνές επίπεδο, έχει έδρα στην Κωνσταντινούπολη και μία από τις τελευταίες «δουλειές» που της χρεώνονται είναι μία διπλή δολοφονία στην περιοχή Σατονέ της Νοτιοανατολικής Γαλλίας στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, στο πλαίσιο εν εξελίξει πολέμου μεταξύ αντίπαλων τουρκικών ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.
Ποτάμι το αίμα...
Το απόγευμα της 6ης Αυγούστου σε ένα μικρό εξοχικό σπίτι βρέθηκαν νεκροί δύο άντρες, ο ένας με δώδεκα σφαίρες και ο άλλος με μία στο στήθος. Τότε, βρέθηκε και ένα όπλο Glock, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία των έξι. Στο σπίτι βρέθηκε και άλλος ένας άντρας 27 ετών, κρυμμένος στην τουαλέτα, και από έρευνα της γαλλικής αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ο άντρας αυτός είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για δολοφονίες ως μέλος διαφόρων συμμοριών.
Το ένα εκ των δύο θυμάτων, αυτός που δέχθηκε τις δώδεκα σφαίρες, αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα από τα σημαντικά αφεντικά της τουρκικής μαφίας στη Γαλλία, ο Χαλίλ Αΐ, βαρόνος των ναρκωτικών. Πριν από μερικούς μήνες από τη δολοφονία του, τον Ιανουάριο, είχε δεχθεί επίθεση με Καλάσνικοφ μέσα στο αυτοκίνητό του την ώρα που διέσχιζε μια γέφυρα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Χαλίλ είχε τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στη δυτική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο ήταν αδύναμος και έτσι για να μεγαλώσει τους τζίρους του ήρθε σε ρήξη με μία από τις μεγάλες αντίπαλες συμμορίες, την «Gündogmus». Η τελευταία, για να μπορέσει να αντέξει τους σκοτωμούς, ενώθηκε με τους «Dalton» του Μπογιούν. Ακολούθησαν οι εκτελέσεις τριών-τεσσάρων μεγάλων αφεντικών αντίπαλων συμμοριών που χρεώθηκαν στον Μπογιούν.
Ο ίδιος βρέθηκε στην Ιταλία, όπου τον Αύγουστο του 2022 οι καραμπινιέροι περικύκλωσαν το ξενοδοχείο όπου ζούσε κοντά στο Ρίμινι, σε παραλία της Αδριατικής. Ο ηλικίας μόλις 36 ετών πάμπλουτος μαφιόζος συνελήφθη και οδηγήθηκε στην ιταλική Δικαιοσύνη. Δήλωσε Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας ο οποίος διώκεται από τις τουρκικές αρχές για πολιτικούς λόγους, όπως κάνουν οι περισσότεροι μαφιόζοι. Ετσι, το δικαστήριο της Μπολόνια απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση του Μπογιούν, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση χωρίς να έχει το δικαίωμα να απομακρυνθεί από το Ρίμινι.
«Μεξικό η Τουρκία»
Το γαλλικό περιοδικό «Le Point» σε μεγάλη έρευνα έχει καταγράψει δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων που προβλέπουν ότι λόγω της στενής διασύνδεσης του καθεστώτος Ερντογάν με το οργανωμένο έγκλημα, η Τουρκία εξελίσσεται σε «Μεξικό της Ευρώπης». Το τουρκικό πρακτορείο Ihlas Haber Ajansi, επικαλούμενο τις τουρκικές πηγές ασφαλείας, θεωρεί περισσότερο από βέβαιο ότι οι έξι νέοι άντρες που δολοφονήθηκαν με περισσότερες από 60 σφαίρες το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στην Αρτέμιδα ήταν μέλη της συμμορίας του Μπογιούν, τα οποία, μάλιστα, ανήκαν στον στενό πυρήνα των εκτελεστών της συμμορίας. Γνώριζαν δε ότι υπήρχε συμφωνημένο συμβόλαιο για τη δολοφονία τους και ότι τους είχαν εντοπίσει στο σπίτι που είχαν μισθώσει μέσω της πλατφόρμας Airbnb.
Στο αυτοκίνητο όπου δολοφονήθηκαν βρέθηκαν αποσκευές, κάτι που ερμηνεύεται ως ετοιμασίες για αναχώρηση από την Ελλάδα. Περίπου δύο ώρες μετά τη δολοφονία συνελήφθη ένας Τούρκος πολίτης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος είχε πλαστό πορτογαλικό διαβατήριο καθώς και σφαίρες για 9άρι πιστόλι, σαν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία των έξι. Ο άντρας αυτός είχε προορισμό τη Μυτιλήνη, στην οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζει μόνιμα. Εκτιμάται ότι έχει κάποια σχέση με τη δολοφονία των έξι, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Μικροκομματικές κινήσεις εντυπωσιασμού από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Για μία ακόμα φορά, τώρα με ευκαιρία τη δράση των τουρκικών ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην –κωμική πλέον– τακτική της απόδοσης προσωπικής ευθύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τρανό παράδειγμα, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο οποίος λίγο μετά τις δολοφονίες ανήρτησε το εξής: «Ενα ακόμα γεγονός που δείχνει πως η Ελλάδα είναι μια ανασφαλής και ανοχύρωτη χώρα. Η διακυβέρνηση του @kmitsotakis μάς έχει οδηγήσει εκεί». Προφανώς και δεν τον άγγιξε η βροχή των αρνητικών σχολίων που εισέπραξε. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στον πολυδιασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι που επιμένει στη γραμμή του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος, όταν ήταν τομεάρχης προστασίας του Πολίτη, αποδείκνυε καθημερινά ότι η γνώση του για το οργανωμένο έγκλημα ήταν κάτω του μηδενός. Ανάλογη προσέγγιση είχε και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ όπου, προσπαθώντας να εργαλειοποιήσει τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη αποτελεσματική αντιμετώπισή του και αναφέρει ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταγραφεί πλήθος εκτελέσεων του οργανωμένου εγκλήματος» παραθέτοντας και μία λίστα με τη χρονική σειρά 13 επιθέσεων. Η στατιστική, βεβαίως, στις επιθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνεται με περισσότερο επιστημονικά κριτήρια και όχι μικροκομματικές κινήσεις εντυπωσιασμού. Για τον απλό λόγο ότι το εισαγόμενο οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα έχει θεριέψει και καταγράψει πολύ περισσότερες επιθέσεις όταν υπήρχαν άλλες συνθήκες, γεωπολιτικές και όχι μόνο, στο παρελθόν. Και, φυσικά, άλλες κυβερνήσεις στην Ελλάδα, αρκετές εκ των οποίων ήταν του ΠΑΣΟΚ...