Οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν όσα ζήσαμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην «Κοιλάδα του Θανάτου» στα Τέμπη, που, όπως μαρτυράει και το όνομά της, δυστυχώς ακόμη μία φορά «πήρε άδικα και χωρίς καμία προειδοποίηση στην αγκαλιά της 57 άτομα μέχρι στιγμής», βυθίζοντας σε απέραντη θλίψη και βαρύτατο πένθος δεκάδες οικογένειες που ξανά ποτέ δεν θα είναι ίδιες.

" "

 

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΚΟΣ

 

Το «tomanifesto» ταξίδεψε στα χαλάσματα και στα ποτισμένα με αίμα συντρίμμια του τραγικού δυστυχήματος της σύγκρουσης των δύο τρένων χθες και με τη συνοδεία εθελοντικών ομάδων διάσωσης περπάτησε στο πλευρό εκείνων που όποτε η πατρίδα τούς χρειαστεί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, έτοιμοι να προσφέρουν ανιδιοτελώς ψύχη τε και σώματι σε όσους το έχουν ανάγκη.

 

Η ατμόσφαιρα «μύριζε» θάνατο

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήταν εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής που είχε επέλθει, με τα συντρίμμια να βρίσκονται κυριολεκτικά παντού. Βαγόνια κομμένα στα δύο, οροφές στην απέναντι πλευρά του λόφου και στον αέρα μια «μυρωδιά» που όπως αναφέρει στο «tomanifesto» o εθελοντής διασώστης και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Νάκος «θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων εκείνων που επιχείρησαν στο σημείο αυτής της ανείπωτης τραγωδίας».

Ταχύτατα, όπως πληροφορήθηκε «tomanifesto», οι εθελοντές διασώστες της ΕΟΕΟΠΠ αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης και εντός ολίγων ωρών υπήρξε άμεση κινητοποίηση των μελών της Ομοσπονδίας, προκειμένου να μεταβεί αποστολή ανθρώπινου δυναμικού για να βοηθήσει στη δύσκολη εξέλιξη των ερευνών όπου είχε επιληφθεί η Πυροσβεστική με τρεις εθελοντικές ομάδες και 19 άτομα να ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα.

Οι οργανωμένοι εθελοντές με συνοδεία όλων των απαραίτητων ΜΑΠ (Μέτρων Ατομικής Προστασίας) και σύμμαχο τη θέληση για προσφορά, αψήφησαν το κρύο και την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στο «σημείο μηδέν» στο πλευρό της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, έτοιμοι να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο στις έρευνες για την ανεύρεση και ταυτοποίηση αγνοουμένων επιβατών της αμαξοστοιχίας.

 

Το τρίτο βαγόνι

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Νάκος, «από το πρωί της 02/03/2023 η Πυροσβεστική ξεκίνησε με τη συνοδεία των γερανών να μετακινεί το τρίτο βαγόνι, εκείνο όπου στα τηλεοπτικά και φωτογραφικά πλάνα σχηματίζει μια γωνία (Γ), με την ελπίδα να υπάρξουν στοιχεία και γενετικό υλικό που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την ταυτοποίηση των νεκρών επιβατών».

Επιπροσθέτως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ μας, οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνοδεία ΕΚΑΒ και εθελοντικών οργανώσεων ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, μιας και τόσο ο καιρός όσο και οι αρκετές σοροί δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τις έρευνες, οι οποίες διακόπηκαν αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον πρόεδρο της ΕΟΕΟΠΠ να υπογραμμίζει ότι «θα συνεχιστούν και αύριο, όμως στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν ολοκληρωθεί στο τρίτο βαγόνι.

Δυστυχώς όμως στο πρώτο βαγόνι δεν δόθηκε η δυνατότητα για επιχείρηση, μιας και υπήρξε εξαΰλωση των εγκλωβισμένων ατόμων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ενώ και στο δεύτερο οι απώλειες είναι αρκετές, κυρίως νέων ατόμων».

 

Οι επίσημοι αγνοούμενοι

Μέχρι την ώρα που τυπώθηκε η εφημερίδα είχαν δηλωθεί επίσημα στην ελληνική αστυνομία ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες.

Τονίζεται το «μέχρι την ώρα», καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με τη μέθοδο DNA. Επίσης, παραμένουν για νοσηλεία 48 επιβάτες, οι 6 από αυτούς σε ΜΕΘ. Μία επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίστηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς και 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη.

 

Η επόμενη μέρα

Κυρίαρχο ερώτημα αποτελεί ακόμη μία φορά η πολυπόθητη επόμενη ημέρα. Μία ημέρα που αναμένεται να βρει μια Ελλάδα να θρηνεί και έναν κρατικό μηχανισμό που κινητοποιήθηκε άψογα, αλλά πρέπει να περάσει σε πράξεις που θα προλαμβάνουν και δεν θα έρχονται να επιλύσουν ανάλογα ζητήματα στο μέλλον.

Μάλιστα, όπως τονίζει μετ’ επιτάσεως ο κ. Νάκος: «Αντιμετωπίσαμε μία κατάσταση ιδιαίτερα σκληρή και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα». Ενώ μεταξύ άλλων σημειώνει πως «ακόμη μία φορά όλοι οι διασώστες ήρθαμε αντιμέτωποι με σκέψεις και συναισθήματα που είναι δύσκολο να περιγραφούν. Ίσως μερικές φορές σε αυτήν τη χώρα πρέπει να μιλάμε λιγότερο και να προλαμβάνουμε περισσότερο. Δεν μπορώ να διανοηθώ καν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι συγγενείς και οι οικογένειες των νεκρών, όμως ως γονέας αυτό που ένιωσα, μετά την πρώτη εικόνα στο σημείο, ήταν ότι θέλησα να σφίξω στην αγκαλιά μου την οικογένειά μου».