Απαντήσεις στις φήμες για τους σωσίες του Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε η Ρωσία, με αφορμή δηλώσεις αξιωματούχου της Ουκρανίς.

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως βρίσκει «παράξενο» το γεγονός ότι ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος θεωρεί πως ένας σωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν αυτός που επισκέφθηκε πρόσφατα τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και όχι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.

«Δεν μπορώ παρά να πω ότι αυτές οι δηλώσεις είναι το λιγότερο παράξενες», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ αντιδρώντας στις ουκρανικές κατηγορίες.

Ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ολέξιι Ντανίλοφ δήλωσε την, Τετάρτη, το βράδυ πως η επίσκεψη του επικεφαλής του Κρεμλίνου στο κατεχόμενο τμήμα της περιφέρειας της Χερσώνας ήταν μια σκηνοθεσία, υποστηρίζοντας πως στην πραγματικότητα ένας σωσίας του Ρώσου ηγέτη ήταν αυτός που εμφανίσθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν υπήρχε Πούτιν εκεί», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση. «Είναι ένας σωσίας, είναι πολύ γνωστό», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη πριν από μερικές ημέρες στις κατεχόμενες από το ρωσικό στρατό ουκρανικές περιφέρειες της Χερσώνας και του Λουγκάνσκ, στη δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή της σύγκρουσης έπειτα από εκείνη που πραγματοποίησε το Μάρτιο στη Μαριούπολη. Παρέμεινε στα στρατιωτικά επιτελεία και δεν πλησίασε στο μέτωπο ούτε πήγε να συναντήσει στρατιώτες ή αμάχους.

Οι φήμες για σωσίες του Πούτιν
Οι φήμες ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταφεύγει σε σωσίες κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, όπως και φήμες για την κατάσταση της υγείας του.

Τροφοδοτούνται από τις πολύ σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19. Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους ζει έκτοτε σε αυστηρό υγειονομικό καθεστώς.

Στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε μάλιστα αναφερθεί στο ενδεχόμενο ο Πούτιν να είναι νεκρός και να τον έχει αντικαταστήσει ένας σωσίας.

«Δεν καταφέρνω να διαπιστώσω αν είναι αληθινά ζωντανός, αν είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις ή κάποιος άλλος», είχε δηλώσει.

Το Φεβρουάριο 2020 ο Πούτιν είχε δηλώσει πως είχε αντιταχθεί στα χρόνια του 2000 σε πρόταση να προσφύγουν οι υπηρεσίες του σε σωσίες για να διασφαλίσουν την ασφάλειά του, καθώς η Ρωσία αντιμετώπιζε τότε επιθέσεις.

Μετά την πανδημία του κορονοϊού, εμφανίζεται γενικά στην τηλεόραση συμμετέχοντας, μόνος μέσα στο γραφείο του, σε τηλεδιασκέψεις.

Από τότε, σε καθεμιά από τις εξόδους του, οι χρήστες του Ίντερνετ αναλύουν λεπτομερώς βίντεο και φωτογραφίες για να διαπιστώνουν αν πρόκειται για το Ρώσο πρόεδρο ή για κάποιο σωσία.