«Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Αυγούστου, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια καθώς εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα το δάσος της περιοχής, ενώ παραμένει η απειλή για κατοικημένες περιοχές, για την υγεία και τις περιουσίες των κατοίκων.
Τα περισσότερα από 25.000 στρέμματα που έχουν ήδη καεί και η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί, έρχεται να προστεθεί στα 12.000 στρέμματα πευκοδάσους, που είχαν καεί τέτοιες μέρες ένα μόλις χρόνο πριν, στην ίδια ακριβώς περιοχή», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια.
«Η επανάληψη της φωτιάς», συνεχίζει η ανακοίνωση «στην ίδια περιοχή μέσα σε ένα χρόνο και σε μεγαλύτερη έκταση, φέτος, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Ευθύνες που αφορούν στην έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, αντιπυρικών ζωνών, το μη καθαρισμό των δασών και την ανυπαρξία κατάλληλων ζωνών ασφαλείας και δασικών δρόμων, τα μεγάλα προβλήματα συνολικά στα μέτρα πρόληψης και τις σοβαρότατες ελλείψεις των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό, που με αυτοθυσία δίνει τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς».
«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παρουσιάσουν ότι «όλα δούλεψαν ρολόι», η πραγματικότητα είναι ότι θα μπορούσε να περιοριστεί πιο έγκαιρα η πυρκαγιά και να είχε αποσοβηθεί σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος για τα χωριά που απειλούνται, εάν υπήρχαν όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα πρόληψης (πχ δίκτυα πυροσβεστικών κρουνών, δασικών δρόμων, υδατοδεξαμενών, αντιπυρικές ζώνες και γύρω από τα χωριά κλπ), αν υπήρχαν τα αναγκαία εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την αντιμετώπιση νέων εστιών κοντά στα χωριά που εκκενώθηκαν» επισημαίνει το ΚΚΕ.
Και συνεχίζει: «Η προβολή, από την κυβέρνηση, της βοήθειας από το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εναέρια μέσα, εκτός του ότι την αφήνει έκθετη, καθώς αποδεικνύονται οι τεράστιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, όσο περνούν οι ώρες αποδεικνύεται “άνθρακες ο θησαυρός”, καθώς είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση στη διάθεσή τους. Ωστόσο, η πυρκαγιά δεν περιμένει, αντιμετωπίζεται με τη διάθεση όλων των μέσων με επείγοντα χαρακτήρα και δεν μπορεί, στο παιχνίδι του εντυπωσιασμού, να συνεχίζουν να κινδυνεύουν άνθρωποι, περιουσίες και δάση. Πραγματική προστασία από τις φυσικές καταστροφές μπορεί να υπάρξει μόνο με μέτρα και έργα αντιπυρικής θωράκισης, τα οποία δεν αποτελούν προτεραιότητα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα χαρακτηρίζει ως “μη επιλέξιμα” βάζοντάς τα στη ζυγαριά του “κόστους- οφέλους”».