fbpx

Το ΚΙΝΑΛ ως μεσαίος χώρος

by MANIFESTO

Παραφράζοντας τον Ιωάννη Πολέμη, θα μπορούσαμε κι εμείς να αναρωτηθούμε: Τι είναι το Κέντρο; Μην είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ; Μην είναι η Ν.Δ. του Μητσοτάκη; Ολα Κέντρο είναι, κι αυτά κι εκείνα. Μόνο που κάθε φορά κάποιος το εκφράζει καλύτερα και άλλοι χειρότερα.

του Πάσχου Μανδραβέλη

Το Κέντρο δεν έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά ούτε κόκκινες γραμμές, πλην της δημοκρατικής λειτουργίας της πολιτεία. Κάποτε το εξέφρασε ο «εκσυγχρονισμός» του κ. Κώστα Σημίτη και η Νέα Δημοκρατία ήταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Εβλεπε την πλειονότητα των ψηφοφόρων της να γλυκοκοιτάζουν το ΠΑΣΟΚ και πολλούς από αυτούς να χαρίζουν την πρωτοφανή τρίτη συνεχή νίκη στις εκλογές του 2000. Σήμερα το εκφράζει η «κανονικότητα» του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προς θλίψιν του βουλευτή κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος αμφισβητεί την αριθμητική απεικόνιση αυτού που υπάρχει στην κοινωνία. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, παρά τα κακά προηγούμενα που έχουν με τη Ν.Δ., βλέπουν με καλό μάτι τον κ. Μητσοτάκη, δείχνουν μεγάλη ανοχή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Να έχουν λαχταρίσει από τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας; Να έχουν τρομάξει από την παρελθούσα περιπέτεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Η έρευνα της Metron Analysis-που κατά τον κ. Κεγκέρογλου δίνει το «εμβερικό 92%» αποδοχής του πρωθυπουργού μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ- δεν προχωρεί σε τέτοιο βάθος. Ισως να τεθεί το ερώτημα σε άλλη δημοσκόπηση, έτσι ώστε να μάθουμε πώς σκέφτεται κι εκείνο το 16% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που γλυκοκοιτάει τον ΣΥΡΙ- ΖΑ. Τι στην ευχή; Νοστάλγησαν τις εποχές που «δεν θα τολμούσαν να βγουν από το σπίτι τους»;

Το Κέντρο έχει ψυχολογική απέχθεια για την άσκοπη πολιτική αναταραχή. Υπήρξε επί μακρόν αντιδεξιό επειδή η μετεμφυλιακή Δεξιά συντηρούσε επί μακρόν την αναταραχή του Εμφυλίου με διώξεις αριστερών και των ιδίων ως «συνοδοιπόρων». Πρωτίστως όμως το Κέντρο είναι ο θρίαμβος της κοινής λογικής κι εκεί βρίσκεται το βατερλώ του ΚΙΝΑΛ. Για παράδειγμα: τη στιγμή που όλοι βλέπουν τον λύκο της βίας στα ΑΕΙ, το γραφείο Τύπου του κινήματος καταγγέλλει τον τορό «της αστυνομοκρατικής αντίληψης της κυβέρνησης» (31.1.2021).

Ο καλύτερος τρόπος αποτυχίας για τη δημιουργία κεντρώου προφίλ είναι αυτός που ακολούθησε ο κ. Κώστας Καραμανλής. Οπως γράφαμε τότε, «για τη Ν.Δ. ο μεσαίος χώρος είναι μια απλή μαθηματική πράξη. Παίρνουμε μια δεξιά άποψη, προσθέτουμε την αντίστοιχη αριστερή, τη διαιρούμε διά δύο και το αποτέλεσμα το κάνουμε πολιτική» (12.12.2006). Μόνο που το άθροισμα «αριστερή+δεξιά θέση» παράγει μηδέν και αν διαιρέσεις το μηδέν του αριθμητή με οποιονδήποτε αριθμό, το αποτέλεσμα είναι πάλι μηδέν ή, όπως λέγαμε τότε, «πολιτική της απραξίας». Κι αυτός είναι ο κίνδυνος που διατρέχει τώρα το ΚΙΝΑΛ.

 

*από την Καθημερινή

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα