Το ΚΕΘΕΑ θρηνεί την απώλεια της Αμαλίας Μεγαπάνου

by news

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ με την οποία αποχαιρετά την Αμαλία Μεγαπάνου.

Η γνωστή συγγραφέας και πρώην σύζυγος του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Στην ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ αναφέρει:

«Έφυγε, σήμερα από τη ζωή η Αμαλία Μεγαπάνου. Προσωποποίηση της αστικής ευγένειας που τη συνδύαζε με μια σπάνια ποιότητα, καλλιέργεια και διακριτικότητα. Είχε διατελέσει, παλαιότερα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Όταν αυτά τα χαρακτηριστικά συνταιριάζονται με τα προτερήματα της ευαισθησίας και της σεμνής, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικής, κοινωνικής δράσης που οφείλουν να προσδιορίζουν την προσφορά μας στο ιδιαίτερο πεδίο της καταπολέμησης των εξαρτήσεων, τότε το κενό που αφήνει πίσω η απώλειά της γίνεται ακόμη πιο μεγάλο και δυσαναπλήρωτο. Όπως μεγάλη είναι και η υποχρέωση και η αίσθηση ευθύνης για την αδιάλειπτη συνέχιση της προσφοράς στην ευαίσθητη αυτή ομάδα των συνανθρώπων μας που δίνουν καθημερινά μια αφανή και δύσκολη μάχη. Μια μάχη στην οποία η εκλιπούσα αφιέρωσε ένα μεγάλο και ποιοτικό κομμάτι από την εκλεπτυσμένη λάμψη, την πνευματικότητα και την πολυεπίπεδη, πάντα διακριτική, δράση της. Ευχόμαστε στους οικείους της την εξ ύψους παρηγορία. Αιωνία και αγαθή η μνήμη της.

Ο Πρόεδρος, Χρίστος Λιάπης
Η Αντιπρόεδρος, Φωτεινή Λεομπίλλα
και τα μέλη του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ»

Ποια ήταν η Αμαλία Μεγαπάνου

Η Αμαλία Μεγαπάνου, πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλόσοφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Το 1951 παντρεύτηκε με τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ τον ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ’60. Η σχέση τους κράτησε μέχρι το 1972, όταν και αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Εκείνη ευγενής και διακριτική, εκείνος νευρικός και ηγέτης.

Μετά το διαζύγιό της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η Αμαλία Μεγαπάνου παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο στις 17 Μαΐου 1973, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

Με δωρεά της παραχώρησε την συλλογή του πατέρα της, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στο ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλης

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα