Αρκετοί «πράσινοι» βουλευτές ούτε… ζωγραφιστούς θέλουν να βλέπουν τους συναδέλφους τους από την αξιωματική αντιπολίτευση, διαφωνώντας πλήρως με τη στρατηγική του προέδρου του κόμματος που οδηγεί τη Χαριλάου Τρικούπη στην αγκαλιά της Κουμουνδούρου.
Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης
Ακόμα πιο κοντά έφεραν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αλέξη Τσίπρα! Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στη δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς το πλήρες «άνοιγμα» της περιόδου διερεύνησης, πλην της υπόθεσης που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφωνικού του κέντρου. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι χθες στη Βουλή υπήρχαν αρκετά πηγαδάκια ανάμεσα σε συγκεκριμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (με πρωταγωνιστή τον Χάρη Καστανίδη), ο οποίος ουσιαστικά λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου. Σημειωτέον, πάντως, ότι άλλοι «πράσινοι» βουλευτές ούτε… ζωγραφιστούς θέλουν να βλέπουν τους συναδέλφους τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας πλήρως με τη στρατηγική Ανδρουλάκη, που οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμώντας ότι ο Αλ. Τσίπρας θέλει να τους καπελώσει πλήρως!
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης δεν έλειψαν και οι επιθέσεις… φιλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (κατόπιν εντολής Τσίπρα;) προς τον ίδιο τον Ν. Ανδρουλάκη. «Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι ούτε κατάσκοπος, ούτε πράκτορας, ούτε τρομοκράτης, ούτε συνεργάτης του οργανωμένου εγκλήματος. Και μας λέτε λάθος μεν η παρακολούθηση, αλλά νόμιμη. Αφού ήταν νόμιμη, πώς ήταν λάθος;» τόνισε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Σπίρτζης. «Είναι ο Ανδρουλάκης εθνική απειλή; Κατάσκοπος και πράκτορας ξένων συμφερόντων με αντεθνική δράση που απειλεί την ασφάλεια της χώρας;» αναρωτήθηκε από την πλευρά της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, επιμένοντας στο φλερτ με το ΠΑΣΟΚ.
Ριζικές διαφωνίες
Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κρατήσει ο Κώστας Σκανδαλίδης λέγοντας: «Διαφωνούμε ριζικά και για τον τρόπο που κυβέρνησε πρόσφατα τη χώρα ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την εργαλειοποίηση των θεσμών, με την κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών, με την προσδοκία επανάκτησης και κομματικοποίησης του κράτους».
Την ίδια ώρα, το ΜέΡΑ25 είπε, με τη σειρά του, «ναι» στην πρόταση για τη δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής. «Ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις υποκλοπές, ώστε να αποτραπεί η προσπάθεια ενός απαράδεκτου συμψηφισμού που μεθοδεύεται όλο αυτό το διάστημα από τη Μητσοτάκης Α.Ε. Το πρόβλημα είναι πράγματι διαχρονικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως σήμερα επέλεξε να το “αναβαθμίσει” αισθητά, χρησιμοποιώντας την ΕΥΠ για να ακούει τους πολιτικούς αντιπάλους του», υπογράμμιζαν από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην υπόθεση των συνακροάσεων – υποκλοπών του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέθεσε στα πρακτικά τα στοιχεία της υπόθεσης που άρχισε το 2016, για τα οποία –όπως είπε– όχι μόνο δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, αλλά πήγαν να κλείσουν την υπόθεση· σημείωσε δε πως στην πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπαν τίποτα για το θέμα αυτό και σχολίασε «ούτε συνεννοημένοι να ήταν».
«Παρών» από τη ΝΔ
Στο μεταξύ, η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι πρόθεσή της είναι να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, δίχως να μπουν χρονικά όρια. Εξ ου και επέλεξε να δηλώσει «παρών» και να μη βάλει κανένα εμπόδιο στη συγκρότησης της Επιτροπής. «Εξαρχής θεωρούμε χρήσιμο να επεκταθεί η διάρκεια του χρόνου διερεύνησης και στο παρελθόν, όχι για να αναζητηθούν συμψηφισμοί ή να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά προκειμένου να εξάγουμε πληρέστερα συμπεράσματα και να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για τις όποιες διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ, όπως άλλωστε ζητούν και άλλοι, π.χ. το ΚΚΕ», εξήγησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, επισημαίνοντας ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν είναι «για να διχαστούμε ή για να αποσταθεροποιήσουμε πολιτικά τη χώρα την ώρα που καραδοκούν τόσοι εξωτερικοί κίνδυνοι και τεράστιες προκλήσεις, αλλά για να ενώσουμε δυνάμεις και να λύσουμε μια διαχρονική παθογένεια».
«Κάνετε ότι πέφτετε από τα σύννεφα με το γεγονός ότι γίνονται παρακολουθήσεις. Συγγνώμη που σας αναστατώσαμε, αλλά, ναι, γίνονται παρακολουθήσεις. Παντού στον κόσμο. Οι 54.000 επισυνδέσεις επί ΣΥΡΙΖΑ μιλούν από μόνες τους. Αυτές ήταν καλές παρακολουθήσεις;» αναρωτήθηκε σχετικά ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης.