Ο Αλέξης Τσίπρας έτεινε και χέρι συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα των εκλογών προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.

 

Γράφει ο Άρης Διάκος

Εκλογές, εκλογές, εκλογές. Η μόνη λέξη που χρησιμοποιούσε στο σφυροκόπημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας ήταν «εκλογές». Ακουγόταν σαν λέξη-κάθαρση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που φαινόταν πως αδυνατούσε να απαντήσει στο σύνολο των κατηγοριών του πρωθυπουργού.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής είχε σαφώς άρωμα εκλογών. Η μονομαχία των δύο πολιτικών αρχηγών προσομοίαζε με προεκλογική αντιπαράθεση. Με τη διαφορά, όμως, πως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Το μήνυμα ήταν σαφές, αδειάζοντας τον προεκλογικό λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα.

Σε έναν τοξικό λόγο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε δύο και τρεις φορές να υπερασπιστεί τους συνταξιούχους, σαν να ήθελε να κερδίσει μερικές ψήφους, καθώς γνωρίζει πως σε αυτές τις ηλικίες χάνει παταγωδώς. Στην αγωνιώδη προσπάθειά του να ασκήσει κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, πρότεινε τη δικαίωση των συντάξεων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τον επόμενο μήνα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για «λαϊκιστική ρελάνς» στις οικονομικές προτάσεις του πρωθυπουργού.

Αβολη στιγμή
Ακόμη και στη δευτερολογία του, αμφισβήτησε την πρόθεση του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση της τετραετίας, του ζήτησε να «μαζέψει τους βουλευτές της ΝΔ, που κάνουν πανηγύρια στις περιφέρειές τους». Οπως έλεγε και βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν «η άβολη στιγμή που ο Τσίπρας κατάλαβε πως θα περιμένει μέχρι τον Απρίλιο, φωνάζοντας για εκλογές».
Μια ακόμη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να απαντήσει τόσο στις κατηγορίες για το 2015 όσο και για την υπόθεση Novartis. Δεν απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν τη χαρακτήρισε «σκευωρία» στημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απέφυγε να απαντήσει στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για «συγγνώμη στους πολιτικούς που κατηγορήθηκαν αδίκως, σπιλώνοντας τις συνειδήσεις τους και ολόκληρη τη ζωή τους».

Για το ΝΑΤΟ
Ηταν η πρώτη φορά που απέναντι στις προκλήσεις του σουλτάνου, στήριξε απολύτως την εθνική ομοψυχία. Την ίδια όμως στιγμή επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της βοήθειας στην Ουκρανία αλλά και στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ και τη συμφωνία με την Τουρκία. Απέφυγε να απαντήσει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος είναι υπέρ ή κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ· σημείο-κλειδί για την εξωτερική πολιτική και διπλωματία της χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε και θέμα δημοκρατίας για θέματα διαφάνειας, ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου. Βαριές κατηγορίες, σκληρές διατυπώσεις. Αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση των αιτιάσεων για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, συγκρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Βίκτορ Ορμπαν, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, τον οποίον η Ευρώπη έχει κατηγορήσει για φασιστικές νοοτροπίες, προκαλώντας τις αντιδράσεις βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Κατηγορήθηκε από πολλούς ως τοξικός πολιτικός που «συνέκρινε έναν φασίστα πρωθυπουργό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη»!

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό αλαζόνα και τον κάλεσε να προκηρύξει εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μερικά λεπτά πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του για εξάντληση της τετραετίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έτεινε και χέρι συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα των εκλογών προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν για την επόμενη μέρα αφού κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι αυτή.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”