Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανασυγκροτείται, η Νέα Δημοκρατία ενισχύεται

by MANIFESTO

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθώς απομένουν ακόμα δυο περίπου μήνες για να συμπληρωθεί  ένας χρόνος και επτά μήνες από την έναρξη της νέας θητείας του ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν, ο κορωνοϊός δεν εμπόδισε τις πολιτικές ομάδες να εργάζονται και να ανασυντάσσονται για τις αλλαγές που θα προκύψουν από τον Ιανουάριο του 2021.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Ραγδαίες εξελίξεις αλλαγές στο προεδρείο του κοινοβουλίου αλλά και σε πολλά εθνικά κοινοβούλια. Εκλογές στο ισχυρότερο κόμμα της συγκυβέρνησης στη Γερμανία όπως το CDU για την ανάδειξη της γραμματέως και πιθανού διαδόχου της Μέρκελ στην Καγκελαρία: Δεκέμβριος 2020 και Οκτώβριος του 2021 διαδοχικά.

Παράλληλα σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι προετοιμασίες αφορούν τις εκλογές προέδρων της Δημοκρατίας: στην Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όλες την άνοιξη του 2022!

Στο μεταξύ ενώ οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων του κορωνοϊού και οι εργασίες βουλευτών, συνεργατών και διευθυντικών στελεχών πραγματοποιούνται από το σπίτι με τηλεδιασκέψεις, οι ολομέλειες δεν ταξιδεύουν στο Στρασβούργο, αλλά αγνοώντας τις απειλές του Εμμανουέλ Μακρόν, παραμένουν στις αίθουσες των  Βρυξελλών.

Αποτέλεσμα: εκθέσεις, Οδηγίες, τροπολογίες και γνωμοδοτήσεις να έχουν μείνει πίσω και οι ψηφοφορίες φθάνουν καθυστερημένες και να προκαλούν παραζάλη στους αρμόδιους υπαλλήλους και συνεργάτες των βουλευτών.

Μετά από παραμονή εσώκλειστης απομόνωσης στην εξοχή του Μονάχου για τρείς περίπου μήνες επέστρεψε στις Βρυξέλλες o πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Με πρόγραμμα και αποφασιστικότητα να κερδίσει ότι του στερήθηκε πριν από ένα χρόνο. Κυρίως να αποδείξει ότι έκαναν λάθος οι δυόσκουροι Μακρόν – Μέρκελ στην απόφαση τους να τον “υποβαθμίσουν και υποτιμήσουν”. Προτιμώντας ως πρόεδρο της ΕΕ την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ανασυγκρότηση. Ενίσχυση. Δυναμική παρέμβαση στο Συμβούλιο. Επιστροφή στην εμπειρία. Επιλογή 25 συνεργατών σε μείγμα παλαιών και νέων. Εμπιστοσύνη στις πολιτικές ομάδες όλων των παρατάξεων. Συνεργασία με όλους στα σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Παρεμβάσεις σε στήριξη συμμάχων από το παρελθόν όπως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την υπογραφή του οποίου διεκδίκησε την προεδρία της ΕΕ.

Κι ακόμα: επανάκαμψη. Να είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην θέση του Σοσιαλιστή Ντάβιντ Σασσόλλι.

Ο Βέμπερ επέστρεψε ισχυρότερος και όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ απελευθερωμένος από το βάρος τόσο της Μέρκελ, όσο και της.. Λάιεν την όποια σεβάστηκε και στήριξε στην διάρκεια της θητείας.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ παραμένει… Γερμανός και στην γραμμή της κεντρικής εξουσίας (Βερολίνο) είναι υπάκουος. Όμως στα επί προσωπικού και δικής του γραμμής και κρίσης κυρίως στις  παρεμβάσεις του στις απειλητικές διαθέσεις της Τουρκίας  απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο ο Βέμπερ έδωσε ηχηρό παρόν.

Με πρόσφατες δηλώσεις για τα Βαρώσια και την επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Σασόλι για την απαράδεκτη επίθεση του Χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αλλά και τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά!

Ο προσεχής στόχος είναι η προεδρία στο Κοινοβούλιο. Αν οι πληροφορίες από την Ιταλία επαληθευτούν που θέλουν τον νυν πρόεδρο να επιλέγει την υποψηφιότητα του για την δημαρχεία της Ρώμης  τότε αντί του Φθινοπώρου ο Βέμπερ θα αναλάβει την άνοιξη του 2021!

Όμως η μεγαλύτερη έκπληξη που διαγράφεται εδώ και τρεις ημέρες αφορά μια μεταγραφή μεγατόνων για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα!

Μετά τις πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Ιταλία, η συμμαχία των τριών κεντροδεξιών κομμάτων συγκεντρώνει ποσοστό 51% και σε περίπτωση εκλογών θα μπορούσε να αναλάβει την διακυβέρνηση στην Ιταλία!

Ένας έρωτας με δυο χρόνια καθυστέρηση

Πριν από δύο περίπου χρόνια το tomanifesto.gr είχε αναφερθεί σε ένα φλερτ της Λέγκας του Βορρά και του Ματτέο Σαλβίνι με το ΕΛΚ.

Τότε υπήρξαν αντίθετες γνώμες κυρίως από το Βερολίνο. Ετσι ματαιώθηκε ο αρραβώνας.

Τώρα άλλαξαν πολλά και ο Σαλβίνι απομακρύνθηκε από τον κλοιό της Λε Πεν αλλά και Ούγγρων, Πολωνών, Ολλανδών ακροδεξιών κομμάτων.

Ο Μπερλουσκόνι έπεισε τον Σαλβίνι και οι πρώτες επαφές με το ΡΡΕ ξεκίνησαν.

Ο Σαλβίνι διαθέτει 28 ευρωβουλευτές. Η σύμμαχος Τζόρτζια Μελόνι θέλει επίσης να ενταχθεί στο ΕΛΚ.

Με τις δύο αυτές πολιτικές ομάδες το ΡΡΕ θα έχει 265 βουλευτές!!

Πανίσχυρος ο Βέμπερ με τους βουλευτές της Ν.Δ ήδη στο ισχυρό μπλοκ της πολιτικής ομάδας του επόμενου προέδρου του ευρωκοινοβουλίου και ακόμα πιο κοντά στην πλειοψηφία του, ασφαλώς καθίσταται ένα δυναμικό γκρουπ το ΕΛΚ ικανό να διεκδικήσει και να πρωταγωνιστήσει.

Με την Ελλάδα και την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη να βρεθεί στα ενδότερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και του ευρύτερου πεδίου των διεθνών σχέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα