Με μία ομάδα της ΕΜΑΚ και μέλη του ΕΚΑΒ που βοήθησαν στον απεγκλωβισμό στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας, συναντήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έπειτα από πρωτοβουλία του.

ΑΠΕ – ΜΠΕ Παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τα μέλη της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ για τη συμβολή τους στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το έργο που προσφέρουν.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όπως τόνισε μετά τη συνάντηση ο Χρήστος Στυλιανίδης «ύστερα από πρόσκληση της αμερικανικής πρεσβείας και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, είμαστε εδώ με μία ομάδα της ΕΜΑΚ και άτομα του ΕΚΑΒ, καθώς και δύο σκυλιά της ΕΜΑΚ, έτσι ώστε να αναγνωρίσει το έργο τους. Το τι έπραξαν πηγαίνοντας στην Τουρκία από τις πρώτες ομάδες, για να σώσουν ζωές»

Επίσης  τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η αναγνώριση σε αυτό το υψηλό επίπεδο από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης. «Η αναγνώριση είναι κάτι που τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν σε αυτή τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια που κάνουν όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές. Αυτό που έκαναν στην Τουρκία μπορούν να το κάνουν οπουδήποτε» ανέφερε για να υπογραμμίσει ότι «η μεγάλη τους προσπάθεια, όπως και η υπόλοιπη ανθρωπιστική βοήθεια, που πήγε πολύ στοχευμένα από το πρώτο βράδυ, ήταν κάτι που άλλαξε το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών».

Κατά τη συνάντηση, ο Χρήστος Στυλιανίδης δώρισε στον Άντονι Μπλίνκεν κράνος του Πυροσβεστικού Σώματος της ΕΜΑΚ, ειδικό για τους σεισμούς, που έχει πάνω του τις υπογραφές όλων των μελών της διασωστικής αποστολής στην Τουρκία που απεγκλώβισε ζωντανά πέντε άτομα.