Η ιστορία διδάσκει, αλλά η διδαχή της τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται μέσω της επανάληψης. Η εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο το 1982 αρχικά είχε σκοπό να απωθήσει σε σύντομο χρόνο τους Παλαιστίνιους μαχητές που εξαπέλυαν από εκεί επιθέσεις στην ισραηλινή επικράτεια. Τελικά μετατράπηκε σε 18χρονη κατοχή. Στην παρούσα φάση το Ισραήλ έχει σχεδιάσει την επίθεση στον νότιο Λίβανο ως μια βραχυχρόνια επιχείρηση κατά μιας ήδη καίρια τραυματισμένης Χεζμπολάχ, αλλά εγκυμονεί ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μια πιο παρατεταμένη και επίπονη εισβολή.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιτσάι Αντράε έχει δηλώσει ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βόρεια Βέλη» εξελίσσονται σφοδρές μάχες στο νότιο Λίβανο και ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τους ντόπιους «ως ανθρώπινη ασπίδα για να εξαπολύσει επιθέσεις», ενώ οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επισημαίνοντας τις δυσκολίες της επικείμενης πρόκλησης κατά της σιιτικής οργάνωσης αναφέρουν ότι ένα στα δύο ή τρία σπίτια στο νότιο Λίβανο χρησιμοποιείται για την απόκρυψη «τρομοκρατικών στοιχείων», όπως εκτοξευτές ρουκετών ή ακόμη και πυραύλους κρουζ.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ διαψεύδει ότι έχουν λάβει χώρα άμεσες χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ «μαχητών της αντίστασης και των δυνάμεων κατοχής», ωστόσο τονίζει ότι οι άνδρες της είναι «έτοιμοι για άμεση σύγκρουση με τις εχθρικές δυνάμεις» και ότι μια επίθεση με ρουκέτες κατά της Μοσάντ και των βάσεων στρατιωτικών πληροφοριών στο Τελ Αβίβ ήταν «μόνο η αρχή».

Ακόμη και από την ισραηλινή αντιπολίτευση, δεν ακούγονται πολλές φωνές να εναντιώνονται, εκτός ίσως από τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι «κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί και πώς μπορεί να τελειώσει μια εισβολή. Η προηγούμενη εμπειρία που είχαμε από μια χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο διήρκεσε 18 χρόνια. Ήταν μια ολοκληρωτική στρατηγική αποτυχία και δεν καταλαβαίνω ποια ακριβώς είναι η στρατηγική εδώ».

Ο διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ είναι να αναγκάσει τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ να υποχωρήσουν πίσω από τη βόρεια πλευρά της λεγόμενης Μπλε Γραμμής, του ποταμού Λιτάνι, περίπου 29 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων, στο πνεύμα του ψηφίσματος 1701 των Ηνωμένων Εθνών που τερμάτιζε το 2006 τον πόλεμο στον Λίβανο.

Οι χαμηλών τόνων ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού για «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες επιδρομές», ωστόσο, δεν συνάδουν με τη μεγαλειώδη ρητορική στην οποία επιδίδεται πρόσφατα ο Νετανιάχου, που επισημαίνει ότι ο απώτερος στόχος είναι να υπονομεύσει την Ισλαμική Δημοκρατία της Τεχεράνης και τελικά να προωθήσει μια ριζική αναμόρφωση των καθεστώτων της περιοχής.