Η Ελληνική Λύση, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, έδειξε «με το καλημέρα» τις προθέσεις του, αφού λίγο μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, και των αντιπροέδρων του σώματος, κατέθεσε συνολικά πέντε διαφορετικές προτάσεις για σύσταση αντίστοιχων Εξεταστικών Επιτροπών για υποθέσεις της τελευταίας οκταετίας. Ωστόσο, κανένας δεν κατάλαβε σε τι αποσκοπεί αυτή η ενέργεια, ειδικά όταν μάλιστα δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να γίνει δεκτή.
Μονόδρομος πλέον η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής
Μεγάλη συζήτηση συνεχίζει να γίνεται για την εκλογή του Πρόεδρου της Βουλής και των αντιπροέδρων, όπου παρατηρήθηκε κάτι που είναι ενδεικτικό του τι θα ακολουθήσει. Ενώ τα έδρανα της Ολομέλειας άδειασαν εν αναμονή της σχετικής καταμέτρησης μετά τη σχετική ψηφοφορία για τους νέους αντιπροέδρους, κοσμήτορες και γραμματείς του Κοινοβουλίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας παρέμεναν εντός της Ολομέλειας.
Η πρόεδρος του όγδοου τη τάξει κόμματος φέρεται να περίμενε να πιάσει στα πράσα την πλειοψηφία, αφού το άρθρο 24 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «η Ολομέλεια της Boυλής δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βoυλευτών, η οποία δεν μπορεί επίσης να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο (1/4) του όλου αριθμού των βουλευτών». Δηλαδή, 75 βουλευτές. Ως εκ τούτου, πολλοί βουλευτές επέστρεφαν γρήγορα στην Ολομέλεια για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός. Οταν, λοιπόν, ο απαιτούμενος αριθμός πιάστηκε, τότε ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε το αποτέλεσμα.
Ωστόσο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Γι’ αυτό και παρενέβη εκτός μικροφώνου, με τον κ. Τασούλα να τη διακόπτει και να διευκρινίζει πως δεν επιτρέπει διάλογο και κηρύσσεται περαιωμένη η διαδικασία. Παλιός κοινοβουλευτικός ακούστηκε να λέει ότι η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής είναι μονόδρομος για να αποφευχθεί το… τσίρκο.
Απορίες
Εντύπωση προκάλεσαν οι θέσεις που διατύπωσε η νεοεκλεγείσα βουλεύτρια της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Τζώρτζια Κεφαλά, σχετικά με τους Σπαρτιάτες, καθώς κληθείσα να σχολιάσει την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος στη Βουλή, σημείωσε ότι «αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο θέλει να προχωρήσει πιο δυναμικά», παρότι αργότερα ανασκεύασε. Απορίας άξιον είναι, ωστόσο, εάν υπάρχουν άλλα στελέχη της Πλεύσης Ελευθερίας, τα οποία είχαν κάνει κάποιες δηλώσεις κατά το παρελθόν για τους Σπαρτιάτες.