Ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό των ανεμβολίαστων ασθενών είναι τεράστιος. Όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία για τους μήνες  Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ήταν ανεμβολίαστοι, ασθένησαν με κορωνοϊό και κατέληξαν είναι 99,2%. Οι ανεμβολίαστοι της ηλικιακής ομάδας 60-80 ετών που νόησαν, διασωληνώθηκαν σε ποσοστό 99,8%.

«Ένας μολύνει 9 και οι 9 μπορούν να μολύνουν 81 σε ελάχιστο χρόνο»

«Με πλήρη εμβολιασμό, 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, και τα τέσσερα εμβόλια, προστατεύουν από 85-95% για το στέλεχος Δέλτα όσον αφορά στη βαριά νόσηση και την απώλεια ζωής. Τα εμβόλια είναι δραστικά και αποτελεσματικά». Αυτό επισήμανε ο καθηγητής φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης.

Όπως εξήγησε, η δυνατότητα του ιού να μολύνει έχει περιοριστεί λόγω του εμβολιασμού.

«Έτσι, ο ιός προσπαθεί να επιβιώσει αναπτύσσοντας νέες ιδιότητες.

Συνδέει το ένα στέλεχος με το άλλο, και δανείζεται γενετικό υλικό το ένα από το άλλο. Το Δέλτα είναι εξαιρετικά λοιμογόνο.

Ένας που έχει μολυνθεί από αυτό μπορεί να μολύνει 9 και οι 9 μπορούν να μολύνουν 81 σε ελάχιστο χρόνο» υπογράμμισε. Τονίζοντας, και αυτός, ότι η παραλλαγή Δέλτα μολύνει με μεγαλύτερη ευκολία νέους ανθρώπους.

«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα»

Την ίδια ώρα οι ειδικοί «χτυπάνε καμπανάκι». Τονίζοντας ότι βρισκόμαστε στην αρχή του 4ου κύματος της πανδημίας.

«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», επισήμανε ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο ερευνητής δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος που προκαλείτε από την παραλλαγή Δέλτα.

Λέγοντας ότι σε αντίθεση με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».

Ο κ. Παυλάκης προέβλεψε ότι αν τα δεδομένα είναι τέτοια το καλοκαίρι, το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη. Και θα χρειαστούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα.

Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην Κρήτη, που όπως είπε «έχει διαγράψει την πορεία της» και «οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες».

Εξήγησε ότι «δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό. Γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».

Ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ προέβλεψε ότι θ’ αυξηθούν και οι νεκροί. Επισημαίνοντας πως οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο, αν και δεν είναι όλοι το ίδιο. Και χαρακτήρισε «τελευταία» την ευκαιρία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν ογκωθεί το κύμα.

Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε την παραλλαγή Δέλτα «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος» που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει».

Αναφέρθηκε επίσης σε ειδικές κατηγορίες των εμβολιασμένων που και θα μολυνθούν και θα μεταδίδουν τον ιό και μπορεί να νοσήσουν και μάλιστα άσχημα.

Επανέλαβε, τέλος, πως είναι φοβερό λάθος που σταματήσαμε να φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.