Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως και να διευρύνει τις ανισότητες προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επισημαίνοντας ότι οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Αξιολογώντας τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια αγορά εργασίας το Ταμείο διαπιστώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η τεχνολογία είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ανισότητες, με την επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση εν μέσω αυτής της «ανησυχητικής τάσης» και να λάβουν προληπτικά μέτρα «ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η τεχνολογία να πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις».
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια τεχνολογικής επανάστασης που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την παραγωγικότητα, να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει θέσεις εργασίας και να βαθύνει τις ανισότητες», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Το Ταμείο επεσήμανε ότι περίπου το 60% των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ περίπου οι μισές εξ αυτών θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση της ΑΙ ως προς την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Συγκριτικά, η τεχνητή νοημοσύνη εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας στις αναδυόμενες αγορές και το 26% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Τα ευρήματα του Ταμείου υποδηλώνουν ότι οι αναδυόμενες αγορές και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο από την τεχνητή νοημοσύνη βραχυπρόθεσμα. Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να αξιοποιήσεις άμεσα τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο η τεχνολογία να επιδεινώσει τις ανισότητες.
Το ΔΝΤ επισημαίνει επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στα εισοδήματα, διευρύνοντας τις ανισότητες πλούτου εντός των χωρών, προειδοποιώντας για «πόλωση μεταξύ των εισοδηματικών κλιμακίων». Όπως αναφέρει, οι εργαζόμενου που έχουν πρόσβαση στα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και να αυξήσουν τους μισθούς τους, ενώ οι υπόλοιποι κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη περισσότερο πίσω.
Η Goldman Sachs είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, αν και η επενδυτική τράπεζα αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να τονώσει την παραγωγικότητα και την εργασία και κατ’ επέκταση το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως και κατά 7%.