Στη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης παραπέμπουν πηγές της Προανακριτικής για τις οριστικές αποφάσεις, αναφορικά με την αποδοχή ή μη του αιτήματος του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», μετά την απάντηση του εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, με την οποία αποσαφηνίζεται ότι ο τρόπος εξέτασης αποφασίζεται και με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής (21/2), διαβιβάστηκε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρτικής εξέτασης το απαντητικό έγγραφο του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

“Το νομικό καθεστώς της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων διέπεται από τις διατάξεις της ΥΑ 429/2018 (42926οικ./2018 (ΦΕΚ Β/2194/2018) και από τις διατάξεις των άρθρων 9 Ν.2928/2001, 213 παρ.6 και 218ΚΠΔ, στην παρ.4 της οποίας γίνεται μνεία και για γνώμη του προστατευόμενου μάρτυρα επί των μέτρων προστασίας κλπ. Τούτο αφορά τόσο τις καταθέσεις που ήδη έχουν ληφθεί, όσο και τις καταθέσεις που πρόκειται να ληφθούν”, αναφέρει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Ο κ. Μπρακουμάτσος αναφέρει επίσης ότι για τα άλλα θέματα που έχει αναφερθεί η ειδική επιτροπή στην επιστολή της, προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα επιληφθεί. “Σε καμία δε περίπτωση δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς σας”, σημειώνει επίσης ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Πάντως αν και η σημερινή απάντηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ανατρέπει τη βούληση και επιμονή της πλειοψηφίας της Επιτροπής για εξέτασή τους με τις ίδιες συνθήκες που το έπραξαν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Α.Π., Παναγιώτη Σοφουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή δια ζώσης και με ελάχιστη κάλυψη των χαρακτηριστικών του, ανοίγοντας το δρόμο για εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» με μετάδοση ήχου και αλλοίωση φωνής από διαφορετική αίθουσα, το σκηνικό είναι πιθανό να ανατραπεί εκ νέου τη Δευτέρα οπότε κι αναμένεται η απάντηση του κ. Μπρακουμάτσου στο αίτημα των μελών της Επιτροπής για την επανεκτίμηση της διατήρησης των εν λόγω μαρτύρων στο καθεστώς προστασίας.

Όλα αυτά ενώ χθες Πέμπτη (20/2) αντιπροσωπεία της προανακριτικής επιτροπής είχε επισκεφθεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, και είχε καταθέσει έγγραφο με αιτήματα επί της επίμαχης υπόθεσης και για το καθεστώς εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων. Το κλιμάκιο μετέφερε στον κ. Πλιώτα, την απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής, να αιτηθεί οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που είχαν εξεταστεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο και να αρθεί το καθεστώς προστασίας. Και παράλληλα, η αντιπροσωπεία της επιτροπής ενημέρωσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για όλες τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα αλλά και για τη στάση που έχει τηρήσει η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αναφορικά με τα αιτήματα που έχει υποβάλει η ειδική επιτροπή, ιδίως για τη διαβίβαση κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας.

Και ενώ δεν έχει υπάρξει απάντηση από τον κ. Πλιώτα, σήμερα ήρθε η απάντηση του κ. Μπρακουμάτσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αντίδραση στην απάντηση Μπρακουμάτσου από την πλειοψηφία της προανακριτικής  αναφέρει ότι η γνώμη των προστατευόμενων μαρτύρων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, προσθέτουν ότι, από πλευράς προανακριτικής, «δεν υπάρχει διάθεση αντιδικίας με τον Αρειο Πάγο» και τονίζουν: «Για εμάς το σημαντικό είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες, καθώς θεωρούμε πιο κρίσιμες τις απαντήσεις τους».

Στο ερώτημα εάν η επιτροπή θα επιμείνει στο αίτημα για δια ζώσης εξέταση ή θα δεχθεί το αίτημα του «Μάξιμου Σαράφη» για κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης χαρακτηριστικών, απαντούν πως το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη.