Με παλιές και αποτυχημένες συνταγές, ο Αλ. Τσίπρας μπήκε (με φόρα) στην προεκλογική κούρσα.  Με «όπλα» μια προεκλογική καμπάνια γεμάτη τοξικότητα, αμφισβήτηση δημοσκοπήσεων, συνωμοσιολογία, σκανδαλολογία και χωρίς κυβερνητικό σχέδιο, τρέχει για να καταγράψει –όπως όλα μαρτυρούν– στις εκλογές της 21ης Μαΐου ακόμη μία μεγάλη ήττα. Στρατηγική και προσωπική.

 

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

 

Και κάπου εδώ αναμένεται να αρχίσουν τα δύσκολα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: Θα παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, όπως τον συμβουλεύουν διάφοροι σταλινικοί φωστήρες που έχει δίπλα του, ή θα παραιτηθεί;

Εμμονές και βαρίδια

Διότι εδώ και 4 χρόνια δεν κατάφερε να καταθέσει στους πολίτες μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στη «χειρότερη κυβέρνηση», όπως λέει και ξαναλέει απευθυνόμενος στο κομματικό του ακροατήριο.

Διότι δεν είχε το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος που τον οδήγησαν στη μεγάλη ήττα του 2019 και γιατί δεν σκέφτηκε ποτέ του να προχωρήσει σε αυτοκριτική και αλλαγή πορείας. Αντ’ αυτού επέλεξε να πορευτεί εκ νέου με τα βαρίδια που τον έστειλαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Διότι με τυφλές, τοξικές και εμμονικές επιθέσεις στην κυβέρνηση θεώρησε ότι μπορεί να «αναστήσει» την πάνω και την κάτω πλατεία.
Διότι την ώρα που η κυβέρνηση έδινε μάχες (βλ. πανδημία, στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μεταναστευτικό, φράχτης κ.λπ.), ο ίδιος επέλεξε το ρόλο, στην καλύτερη περίπτωση, του «επιτήδειου ουδέτερου» και στη χειρότερη, όπως τον εγκαλούν από τη Ν.Δ., να είναι η «εθνική εξαίρεση».

Διότι επέλεξε να κοσμούν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιοι που με εμφυλιοπολεμικούς όρους θέλουν να «τελειώσουν» τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Διότι επέλεξε να κρατήσει στα ψηφοδέλτια υποψηφίους που με χυδαίες αναρτήσεις καταφέρθηκαν εναντίον της, που κατήγγειλε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Γεωργούλη, για βιασμό και σωματικές βλάβες.

Διότι σχεδιάζει να κάνει «κυβέρνηση ηττημένων» –αν βγαίνουν τα κουκιά– με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που στο πρόγραμμά του μιλάει για νέο νομισματικό σύστημα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν (ξανά) οι τράπεζες και να πληρωνόμαστε με «Δήμητρες».

Και, τέλος, διότι σκοπεύει, όπως έχουν ομολογήσει δημοσίως κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον έρθει στην εξουσία η «δεύτερη φορά Αριστερά», να τσακίσει με φόρους τους πολίτες και δη τη μεσαία τάξη.

 

Με διαφορά 6,2% η ΝΔ

Στην κυβέρνηση, βλέποντας τις επιθέσεις κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ο Τσίπρας «στρώνει το χαλί της ήττας του». Στο σημείο αυτό, κυβερνητικά στελέχη θυμίζουν πως τα ίδια έλεγαν στην Κουμουνδούρου και το 2019, όταν παραμονές των εκλογών «μιλούσαν»… διά της περιβόητης Vox Pop για ντέρμπι Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την έρευνα της Metron Analysis που έδειξε τη Ν.Δ. να προηγείται με 6,9% του ΣΥΡΙΖΑ, χθες είχαμε ακόμη μια δημοσκόπηση που περίπου δείχνει τα ίδια. Στην τελική ευθεία προς τις βουλευτικές εκλογές η Ν.Δ. προηγείται στην πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ με 5,9% και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων με διαφορά 6,2%, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheTOC.

Πιο συγκεκριμένα, τα κόμματα εμφανίζονται με τις εξής δημοσκοπικές επιδόσεις: Ν.Δ. 31,1%, ΣΥΡΙΖΑ 25,2%, ΠΑΣΟΚ 9,6%, ΚΚΕ 5,1%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,1%, ΜέΡΑ25 3,2%, ΕΛΛΗΝΕΣ 3,1%, ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1%, ΑΛΛΟ 2,1%, ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 1,1%, ΑΠΟΧΗ 3,1% και ως αναποφάσιστοι εμφανίζεται το 10,3%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται: Ν.Δ. 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,3%, ΠΑΣΟΚ 10%, ΚΚΕ 5,3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,3%, ΜέΡΑ25 3,3%, ΕΛΛΗΝΕΣ 3,2%, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1%, ΑΛΛΟ 2,2% και οι αναποφάσιστοι είναι το 10,8%.

 

Κυριαρχία Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα σε καταλληλότητα για τη διαχείριση σχεδόν όλων των κρίσιμων τομέων κυβερνητικής πολιτικής.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας με 53,6% έναντι 17,4%, στο μεταναστευτικό με 48,8% έναντι 18,2%, στην οικονομία/ανάπτυξη με 44,2% έναντι 23,4%, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας/ παραβατικότητας με 43,3% έναντι 17,9%, στην αναδιοργάνωση του κράτους και την αντιμετώπιση παθογενειών του με 38,3% έναντι 22,2%, για το ΕΣΥ με 35,2% έναντι 27,7%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 41,9% έναντι 23,8% του Αλέξη Τσίπρα, με τον ΚΑΝΕΝΑΝ να είναι δεύτερη επιλογή με 29,4%. Στο χώρο του Κέντρου τα ποσοστά διαμορφώνονται 66% έναντι 17,9%.

Τέλος, η παράσταση είναι συντριπτικά υπέρ μίας νίκης της Ν.Δ. με 59,9% έναντι 19,8%, με το 20,3% να μην απαντά, να μην παίρνει θέση.