Η τεταμένη κατάσταση στο Σουδάν βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας του υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του
Με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι επικοινώνησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε η κατάσταση στο Σουδάν.
Ειδικότερα, η δυνατότητα πιθανής βοήθειας της Αιγύπτου για άμεση παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Έλληνες τραυματίες στο Σουδάν, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επικοινώνησα σήμερα με τον ΥΠΕΞ Αιγύπτου Sameh Shoukry. Στο επίκεντρο η κατάσταση στο Σουδάν & ειδικότερα η δυνατότητα πιθανής βοήθειας της 🇪🇬 για άμεση παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Έλληνες τραυματίες στο 🇸🇩. pic.twitter.com/Z8m4X9V6G4
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 22, 2023
Δεύτερη εβδομάδα συγκρούσεων, καμία διέξοδος δεν είναι ορατή
Στο πλαίσιο της συνομιλίας των δυο ΥΠΕΞ να θυμήσουμε οτι οι μάχες στο Σουδάν εισήλθαν σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα τους, με τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών να έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, ενώ οι εκκλήσεις για εκεχειρία έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό.
Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνιζαν το Χαρτούμ τη διάρκεια της νύκτας τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκαν χθες, όμως το πρωί άρχισαν και πάλι οι ανταλλαγές πυρών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και του πρώην αναπληρωτή του και νυν αντιπάλου του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, επικεφαλής της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF).
Ο στρατός ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι «δέχθηκε κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες» με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.
Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχαν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία.
Ο στρατηγός Νταγκαλό επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «συζήτησε την τρέχουσα κρίση» με τον Γκουτέρες, κυρίως την υιοθέτηση «ανθρωπιστικής εκεχειρίας, (τη δημιουργία) ασφαλών περασμάτων και την προστασία των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».
Οι δύο προηγούμενες 24ωρες εκεχειρίες που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας επίσης δεν τηρήθηκαν.