Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Παρασκευής (28/8) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, ο Ερντογάν ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ πως είναι υπέρ του διαλόγου και της λύσης που θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι όλοι κερδισμένοι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Τούρκος Πρόεδρος, δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να κάνει λόγο για χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Παράλληλα ανέφερε στον κ. Στόλτενμπεργκ πως το ΝΑΤΟ μπορεί, όλη αυτή την περίοδο, να αναλάβει τις ευθύνες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, οι οποίες μπορεί να συζητηθούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ένωσης στις 24 Σεπτεμβρίου.

Αντιδράσεις για τις κυρώσεις που… έρχονται από ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωλογικές έρευνες στην Μεσόγειο, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, μετά τις προτάσεις του Ζοζέπ Μπορέλ για κυρώσεις στην Άγκυρα.

Παράλληλα, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υποστηρίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα. Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έντιμος και αμερόληπτος μεσολαβητής μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας για την επίλυση της κατάστασης στην Μεσόγειο.