Μετά την τηλε-εργασία και την τηλε-εκπαίδευση ήρθαν και τα… τηλε-Χριστούγεννα. Βλέπετε η πανδημία επιβάλει τους δικούς της κανόνες και τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα για τη διασπορά του κορωνοϊού, ώθησαν τους δήμους της Αττικής να προσαρμοστούν ανάλογα στον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τηρώντας αυτά τα μέτρα προστασίας.

Ο συνωστισμός πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, η παραμονή στην κατοικία είναι το βασικό ζητούμενο, όμως από την άλλη μεριά κανείς δεν θέλει να χαθεί η ζεστασιά και η ατμόσφαιρα των ημερών, κυρίως για τα παιδιά.

Έτσι, οι δήμαρχοι φρόντισαν όπως πάντα για τον στολισμό της πόλης τους, το χριστουγεννιάτικο δέντρο κυριαρχεί και φέτος στις κεντρικές πλατείες, έστω κι αν «νιώθει» μια ασυνήθιστη μοναξιά και από εκεί και πέρα, οι δήμοι της Αττικής αναπτύσσουν εορταστικές δράσεις εξ αποστάσεως (τηλέ), εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο.

Πακέτα αγάπης

Κυρίαρχο στοιχείο των ημερών είναι η αλληλεγγύη και η φροντίδα των αδυνάμων. Άνθρωποι που ζουν μόνοι και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ηλικιωμένοι που η εποχή τους έχει απομονώσει ακόμη περισσότερα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και οικονομικά ανίσχυρες οικογένειες, έχουν την προτεραιότητα στη μέριμνα των δήμων, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες το σύνολο των δημοτικών Αρχών στην Αττική, δημιούργησαν «πακέτα αγάπης» με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μοιράζονται κατ’ οίκον μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν και οι δημότες να συνεισφέρουν ο καθένας ό,τι μπορεί, κάποιοι δήμοι δημιούργησαν δωροεπιταγές για τα σούπερ μάρκετ και κάποιοι άλλοι, όπως ο δήμος Παλαιού Φαλήρου, έστησε στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου κι ένα «Δέντρο Αγάπης και Προσφοράς», όπου προσέρχονται ανά δύο άτομα και προσφέρουν τρόφιμα για τα «πακέτα αγάπης».

Στον δήμο Ηρακλείου δημιουργήθηκε και «Δέμα αγάπης» για τους φοιτητές, που σπουδάζουν εκτός Αττικής και οι οικογένειές τους είναι άπορες, στον δήμο Βύρωνα έγινε συγκέντρωση παιχνιδιών και γλυκισμάτων για ανήλικα οικογενειών που είναι ενταγμένες στις Κοινωνικές Δομές, ενώ στον δήμο Πετρούπολης δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικό χριστουγεννιάτικο bazaar, που στηρίζει την προσπάθεια της Εθελοντικής Ένωσης Φιλόζωων για τα αδέσποτα.

Κάλαντα και Άγιος Βασίλης στις γειτονιές

Τα κάλαντα δεν ακούγονται φέτος από τα παιδιά, όμως δεν θα λείψουν από τον κόσμο. Σχεδόν όλοι οι δήμοι της Αττικής έχουν προγραμματίσει διαδικτυακά κάλαντα, μέσω των ωδείων τους ή με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, ενώ άλλοι δήμοι βγάζουν στους δρόμους της φιλαρμονική τους, η οποία θα περάσει από τις γειτονιές για να ακούσουν οι δημότες τα κάλαντα εξ αποστάσεως, δηλαδή από το μπαλκόνι τους ή τις αυλές τους, όπως ο δήμος Χαλανδρίου που «επιστράτευσε» γι’ αυτό τον λόγο διώροφο ανοιχτό λεωφορείο, το οποίο θα κάνει και σύντομες στάσεις σε ιδρύματα για παιδιά.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια το τραινάκι του δήμου διέρχεται από τις γειτονιές και η Αρετή Κετιμέ με τους μουσικούς της παίζουν παραδοσιακά κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στον δήμο Παιανίας τις γειτονιές επισκέπτεται ο… Άγιος Βασίλης με το έλκηθρό του και τα κάλαντα ψάλλουν τα «ξωτικά» του. Ένας άλλος Άγιος Βασίλης βρίσκεται στις κεντρικές πλατείες της Καλλιθέας, ενώ στη Γλυφάδα «εμφανίστηκαν» ταυτόχρονα δύο τεράστιοι Αγιοβασίληδες ύψους δέκα μέτρων.

Εργαστήρια για κατασκευές και γλυκίσματα

Μέσω του διαδικτύου οι δήμοι προσπαθούν και να διασκεδάσουν τα παιδιά και να τα βοηθήσουν να περάσουν δημιουργικά τις ώρες στο σπίτι τους. Οι εκπαιδευτικοί των παιδικών σταθμών αναπτύσσουν σε αυτόν τον τομέα μεγάλη δραστηριότητα κι έτσι στην Κηφισιά δείχνουν πώς να δημιουργούν «αγγελάκια» από χαρτί και το «λουλούδι των Χριστουγέννων», στο Αιγάλεω μαθαίνουν να φτιάχνουν γλυκίσματα, ένα διαδικτυακό εργαστήρι για παιδιά με τίτλο «Δημιουργώντας τα δικά μας Χριστούγεννα» έχουν στο Μοσχάτο και στον Ταύρο, μαθήματα κατασκευής στολιδιών και φιγούρες του Θεάτρου Σκιών στον Βύρωνα, εορταστικές κατασκευές και διακόσμηση, χιονισμένα μπισκοτάκια, αλλά και τους «κουραμπιέδες της μάγισσας Κουτουρού» στο Χαλάνδρι.

Στον Διόνυσο κάνουν χειροτεχνίες και μαθαίνουν χριστουγεννιάτικες συνταγές και ακόμη συλλέγουν ηλεκτρονικά τις κάρτες και τις «ευχές» των παιδιών για να τις «στείλουν» κατευθείαν στον Άγιο Βασίλη, μέσω ειδικής ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί ή με τα χριστουγεννιάτικα γραμματοκιβώτια που στήθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτόν στη Δροσιά και στον Άγιο Στέφανο.

Παραμύθια και μουσικές

Όλοι οι δήμοι της Αττικής έχουν δημιουργήσει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους ή στο κανάλι του youtube, εορταστικά προγράμματα με μουσικές και όλοι έχουν εντάξει και πολύωρο πρόγραμμα με αφήγηση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών. Μάλιστα, στη Νέα Φιλαδέλφεια ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Βούρος αφηγείται παραμύθια και ιστορίες για τα παιδιά σε «λάιβ» μετάδοση, μαζί με την ηθοποιό Παναγιώτα Βλαντή.

Στη Φυλή, το Δημοτικό Ωδείο με τη συμμετοχή των μαθητών του και το χοροθέατρο «ΑΜΥΝΑ» δημιούργησαν τα δικά τους βιντεάκια, στους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό κυριαρχεί μεταξύ άλλων η αφήγηση του «Καρυοθραύστη», αλλά και πολλά μουσικοχορευτικά δρώμενα, στα Μέγαρα τα χριστουγεννιάτικα μουσικά ταξίδια, στο Περιστέρι έχουν εντάξει και Θέατρο Σκιών και στη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη ένα πλήρες εορταστικό διαδικτυακό πρόγραμμα με θέαμα, μουσική, συναυλίες, χορό, εκδηλώσεις δρόμου και με παιχνίδια.

Στο Γαλάτσι, η Δημοτική Θεατρική Σκηνή ανεβάζει κάθε χρόνο μια παιδική χριστουγεννιάτικη παράσταση, όμως φέτος και λόγω των συνθηκών που επικρατούν, τα μέλη της προσφέρουν στα παιδιά παραμυθένιες ιστορίες μέσω του διαδικτύου. Και στην Πετρούπολη διαδικτυακές στιγμές τέχνης μέσα στο πνεύμα των ημερών, από τις δομές και τα τμήματα του δήμου (Ωδείο, Θεατρικό εργαστήρι, Βιβλιοθήκη) και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης.

Διαγωνισμοί

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι διαγωνισμοί, κυρίως φωτογραφίας και ζωγραφικής. Μάλιστα, ο δήμος Περιστερίου στόλισε την κεντρική πλατεία της πόλης με τις 51 μαθητικές ζωγραφιές, που επιλέχθηκαν και βραβεύτηκαν από ειδική επιτροπή. Στη Μεταμόρφωση, το θέμα του διαγωνισμού φωτογραφίας ήταν «Τα στολίδια των Χριστουγέννων στην πόλη μας», ενώ ο δήμος Βύρωνα προχωρεί στο τέλος της χρονιάς στην έκδοση του 6ου κατά σειρά βιβλίου, με έργα μαθητών, που βραβεύτηκαν στον καθιερωμένο πλέον ετήσιο διαγωνισμό ποίησης και λογοτεχνίας.

Χριστουγεννιάτικο Χωριό

Μπορεί οι συνθήκες της πανδημίας φέτος, να μην επέτρεψαν στους δήμους να δημιουργήσουν πάλι το Χριστουγεννιάτικο Χωριό τους, όμως στα Μέγαρα «στήθηκε» και αυτό διαδικτυακά. Ο δήμος Βύρωνα πάλι, μέσω ειδικής πλατφόρμας «ταξιδεύει» τα παιδιά στο χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας.

Κυνήγι θησαυρού

Τέλος και… κυνήγι χαμένου θησαυρού, προσφέρεται διαδικτυακά, όπως στον Άγιο Δημήτριο, όπου προκύπτουν οι γρίφοι μέσα από αστείες και μαγευτικές ιστορίες, αλλά και στη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.