Η πρόταση τεσσάρων καθηγητών και μάλιστα πανεπιστημιακών για σύσταση μιας ολιγομελούς ad hoc Ανεξάρτητης Επιτροπής Έρευνας που θα έχει αντικείμενο τη διερεύνηση της αλήθειας αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια ιδέα που έχουν κάποιοι εκπρόσωποι του πνεύματος.

Μόνο που η πρόταση που καταθέτουν οι καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μαραντζίδης και Γιώργος Σωτηρέλης προκαλεί ερωτήματα. Και για τον χρόνο που κατατίθεται αυτή αλλά και για τα όσα περιλαμβάνει το κοινό τους άρθρο που επί της ουσίας αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη, αλλά και κάτι ακόμη: αμφισβητεί πως στη χώρα υπάρχει Δημοκρατία. Υιοθετεί το άρθρο όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση και όχι μόνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ίδιοι αυτοί καθηγητές επιχειρούν να παρέμβουν. Το έκαναν και μετά τις εκλογές σε ένα κοινό και πάλι άρθρο μέσω του οποίου δήλωναν ότι είναι προοδευτικοί και ζητούσαν να υπάρξει συνένωση των –κατά την άποψή τους– προοδευτικών κομμάτων ώστε να υπάρξει ένας κοινός υποψήφιος που θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία το 2027.

Και σε εκείνο το άρθρο τόνιζαν, μεταξύ άλλων, ότι «μόνον έτσι ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελέσει έναν νέο ισχυρό και πλουραλιστικό πόλο εξουσίας, που θα μπορεί να ανατρέψει το σημερινό καθεστώς της υποτέλειας, του πελατειασμού, της διαπλοκής, της υπονόμευσης των δημόσιων αγαθών, της κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών πόρων προς όφελος των ημετέρων, της συρρίκνωσης της πολυφωνίας, της υποβάθμισης του κράτους δικαίου και των πολλαπλών και διαβόητων σκανδάλων, με αποκορύφωμα αυτά των υποκλοπών και των Τεμπών».

Με απλά λόγια, χαρακτήριζαν «καθεστώς» την κυβέρνηση και μιλούσαν ακόμη και για καθεστώς… υποτέλειας της χώρας. Βέβαια οι καθηγητές δεν ανήκουν απλά στον κατά δήλωσή τους προοδευτικό χώρο. Ο Νίκος Μαραντζίδης για παράδειγμα είχε αναλάβει την επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των δύο εκλογικών γύρων του 2023 ευρισκόμενος δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αντώνης Λιάκος από την άλλη ήταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε περισσότερο γνωστός από μια ανάρτησή του στην οποία δήλωνε το 2020 πως αν ήταν και αυτός στη θέση των μεταναστών της Μόριας θα είχε βάλει και αυτός φωτιά –ξεχνώντας ποιοι έφτιαξαν τη Μόρια– και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης πέρασε κάποια εποχή από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και έγραψε και το βιβλίο για το Φαινόμενο Κασσελάκης. Πρόσφατα συμμετείχε στην εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς του ΠΑΣΟΚ που απηύθυνε κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις για διάλογο τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μία παρατεταμένη κρίση δημοκρατίας».

Τέλος, ο Γιώργος Σωτηρέλλης ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού το 2022 και προέβλεπε τρικομματική κυβέρνηση στις εκλογές του 2023 και θεωρείται πως κινείται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Για να δούμε όμως τι προτείνουν τώρα οι τέσσερις αυτοί καθηγητές που κανείς δεν αμφισβητεί τις επιστημονικές τους γνώσεις. Όπως όμως αναφέρουν και για τη Δικαιοσύνη, όλοι κρίνονται.

Πρώτα απ’ όλα υποστηρίζουν ότι τα Τέμπη «γίνονται σημείο καμπής για την πορεία της χώρας» σημειώνοντας πως «μια Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ένα στοιχειώδες επίπεδο εμπιστοσύνης στους θεσμούς» και προσθέτοντας: «Είτε θα βρούμε τον τρόπο να αναπνεύσει ξανά η Δημοκρατία μας είτε θα παραδοθούμε σε μια πραγματικότητα όπου οι πολίτες θα είναι έρμαια σε συμπεριφορές που τροφοδοτούν μία τοξική εκτροπή του δημόσιου βίου».

Δηλαδή η Δημοκρατία στη χώρα δεν αναπνέει; Τι ακριβώς δηλώνουν και πώς το τεκμηριώνουν αυτό; Και ποιος κατά τη γνώμη τους αποδομεί τη Δικαιοσύνη εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Και επίσης πώς αναφέρονται σε αυτήν ενώ δεν έχει όχι απλά αποφανθεί για την τραγωδία των Τεμπών αλλά δεν ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία. Και πόσο πρέπει να καθυστερήσει η έναρξη αυτής της δίκης και για ποιον λόγο τελικά;

«Τα Τέμπη έγιναν κραυγή» αναφέρουν και σημειώνουν πως «ένα κύμα δίκαιης αγανάκτησης και βαθιάς δυσπιστίας διαπερνά τη χώρα, ανασηκώνοντας στην επιφάνεια ένα συσσωρευμένο αίσθημα  αδικίας» και εγκαλούν –μαντέψτε ποιον– για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει –κατά τη γνώμη τους– η Δημοκρατία αλλά και η σταθερότητα; Ναι, καλά καταλάβατε, την κυβέρνηση.

Δεν εγκαλούν όλους όσοι παίζουν τα πολικά τους ρέστα με την τραγωδία των Τεμπών. Δεν εγκαλούν όσους ρίχνουν λάδι στη φωτιά προκειμένου να εργαλειοποιήσουν τη δίκαιη συναισθηματική φόρτιση των γονέων αλλά και το γενικότερο συναίσθημα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία. Δεν εγκαλούν καν όλους όσοι έχουν στήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο μέσω των σόσιαλ μίντια.

Σε κάθε περίπτωση, η πρότασή τους για τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής θυμίζει κάπως εκείνη την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να ορισθεί υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής για την πανδημία ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αμφισβήτησης της κυβέρνησης για την ικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση. Μάλιστα, τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε αυτήν την κίνηση για να μην αντιδρά το κόμμα του την ώρα που ο ίδιος αμφισβητούσε τη δυνατότητα κατασκευής εμβολίων και αναλάμβανε όπως έλεγε το ρίσκο να πηγαίνουν οι πολίτες σε συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας…