Μετά το προχθεσινό διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, με το οποίο ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση στη Ρωσία, ο φόβος για τυχόν χρησιμοποίηση πυρηνικών έχει επιστρέψει.
Η εκ νέου αναφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν μπλοφάρει σε ό,τι αφορά τη χρήση μη συμβατικών όπλων κατά της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με τις νέες εξωφρενικές απειλές για χρήση τακτικών (και όχι μόνο) πυρηνικών όπλων από τον πρώην πρόεδρο και νυν αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξετάζεται εκτενώς από αναλυτές στις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και στην Αυστραλία, με δεδομένη την κλιμάκωση των ρωσικών κινήσεων, αλλά και την αποτυχία του ρωσικού στρατού απέναντι στην Ουκρανία εδώ και 7 μήνες.
«Έχει αποδυναμωθεί γεωπολιτικά η Ρωσία»
«Με αφορμή την ενεργειακή κρίση διαπιστώνουμε όλοι ότι όλοι οι φθηνοί υδρογονάνθρακες δεν ήταν χωρίς ρίσκο. Δεν ήταν χωρίς πιθανές συνέπειες για την ίδια μας την ασφάλεια. Η Ρωσία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, έχει χάσει γεωπολιτικά και θα αποδυναμωθεί μεσοπρόσθεσμα και αν υποθετικά χρησιμοποιούσε πυρηνικά θα γινόταν και με την σφραγίδα ένα κράτος παρίας», δήλωσε ο στην ΕΡΤ ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Από την πλευρά του ο κ. Λιόλιος, σχολιάζοντας την είδηση ότι στην Πολωνία έχουν αρχίσει πάλι να μοιράζουν χάπια ιωδίου για τον κίνδυνο πυρηνικής απειλής δήλωσε ότι «ως καθηγητής Στρατιωτικής Άμυνας Πυρηνικών Όπλων στον Ελληνικό Στρατό γνωρίζουμε τον τεράστιο (πυρηνικό) κίνδυνο που υπάρχει εκεί».
Αναφερόμενος o κ. Λιόλιος στα χάπια ιωδιού τόνισε ότι σκοπό έχουν να μπλοκάρουν το ραδιενεργό ιώδιο 131 που φεύγει από μια πυρηνική μόλυνση (έκρηξη ή πυρηνικό αντιδραστήρα) με σκοπό να μην υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο στον θυροειδή.
«Είναι υπερβολή. Στην Ελλάδα δεν πρέπει να πάρει κανείς αν δεν δώσουν οι Αρχές» τόνισε ο καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής. Mιλώντας για την πυρηνική σκακιέρα στην περιοχή διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος υπάρχει από την χρήση των τακτικών πυρηνικών όπλων, μικρής ισχύος.
Πού υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές
Σύμφωνα με στον καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων «ο κίνδυνος είναι να τοποθετηθούν πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία καθώς τότε θα καλύπτουν και άλλες νατοϊκές χώρες όπως είναι η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Μολδαβία ακόμα και τη Ρουμανία».
Δείχνοντας τους χάρτες με τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας διευκρίνισε ότι κάθε κόκκινος ομόκεντρος κύκλος δείχνει το βεληνεκές των τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.
Πώς μπορούν να αναχαιτιστούν
Όπως είπε οι υπερηχητικοί πύραυλοι της Ρωσίας αναχαιτίζονται μόνο με την τοποθέτηση αντιβαλιστικών βάσεων στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώσουν το τακτικό πυρηνικό οπλοστάσιο της προώθησης.
Ο κ. Λιόλιος αναφέρθηκε επίσης και στα σενάρια να τοποθετηθούν πυρηνικά όπλα από τον Ρωσικό Στρατό και στην Κριμαία που θα μπορούν να πλήξουν και άλλες χώρες.
«Οι πυρηνικές βάσεις είναι εύκολο να εντοπιστούν. Τα αυτοκινούμενα πυρηνικά όπλα μπορούν να μετακινηθούν πολύ γρήγορα», δήλωσε ο κ. Λιόλιος μη παραλείποντας να πει ότι για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος πρέπει να δηλώσει το ΝΑΤΟ ότι δεν απειλείται η Ρωσία και το πυρηνικό της οπλοστάσιο στην περιοχή.
«Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πρόκληση. Στις τρεις χώρες που μπαίνουν στο ΝΑΤΟ πρέπει να ισχύσουν τα τρία “ΔΕΝ” του πυρηνικού δόγματος: δεν τοποθετώ πυρηνικά όπλα, δεν έχω πρόθεση να τοποθετήσω πυρηνικά όπλα και δεν έχω λόγο να τοποθετήσω όπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιόλιος.
Πηγή: ΕΡΤ