Συγκρατημένη αισιοδοξία για την σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, η οποία εξακολουθεί, εξέφρασαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν τη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού και ο καθηγητής Μηχανικής Κώστας Συνολάκης παρουσίασαν τα επιστημονικά δεδομένα για τη δραστηριότητα που παρατηρείται στις Κυκλάδες και συνέστησαν ψυχραιμία στους κατοίκους.
Ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε για το μοναδικό σεισμικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης και επισήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί. «Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν.
Οι πέντε περιοχές που κινδυνεύουν με κατολισθήσεις
Ενώ παρουσίασε τις πέντε περιοχές υψηλής κατολισθητικής διακινδύνευσης και συγκεκριμένα:
- Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών
- Το Λιμάνι Αθηνιού
- Το οδικό δίκτυο στον Όρμο
- Η Οία, με έμφαση στις περιοχές Αμμούδι και Αρμένη
- Η Θηρασιά (ο οικισμός Κόρφου και το ανάντι τμήμα του Μονοπατιού)
Για «ήπια σεισμο-ηφαιστειακή διέγερση στη Σαντορίνη» μίλησε στην ανάλυση που έκανε για το φαινόμενο ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας & Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, στη διάρκεια της ενημέρωσης. «Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα», είπε.
Ο καθηγητής παρουσίασε χάρτες και γραφήματα με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα, συγκρίνοντας τα δεδομένα των περιόδων 2011-2012 και 2024-2025. Ο κ. Παπαζάχος, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των σεισμών και πως πρόκειται για ένα ήπιο φαινόμενο. Ωστόσο, σημείωσε πως από τον Σεπτέμβριο τα φαινόμενα έχουν αυξηθεί.
Το σεισμικό ιστορικό της περιοχής παρουσίασε η Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Παράλληλα, η Εύη Νομικού παρέθεσε χάρτες για να εξηγήσει πώς συμπεριφέρεται η Καλδέρα της Σαντορίνης και τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο Σαντορίνης-Αμοργού και ανέφερε πως έχουν γίνει πολλές ωκεανογραφικές αποστολές στην περιοχή.