Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα για πρώτη φορά. Για σήμερα έχουν συγκαλέσει σύσκεψη αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να αξιολογήσουν την παραλλαγή που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιο μεταδοτική και από την ινδική. Χώρες της Ευρώπης παίρνουν μέτρα ήδη, το ίδιο και η ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, όπως έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδος) από τη Γενεύη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ.

“Ο ΠΟΥ συγκαλεί συνεδρίαση (…) για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινίσει αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας”, σημείωσε.

Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει “μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων”, κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, πρόσθεσε ο Λιντμάιερ.

Ο ΠΟΥ δεν σχολιάζει προς το παρόν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές κάποιων χωρών σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής που συνδέονται με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, κατέληξε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.

Απαγορεύει πτήσεις η Βρετανία

Έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στην λίστα των «κόκκινων χωρών» της Αγγλίας αφού η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε έντονη ανησυχία για μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

«Η UKHSA ερευνά τη νέα παραλλαγή. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα» ανέφερε ο υπουργός.

«Από αύριο το μεσημέρι, έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα», πρόσθεσε. Οι χώρες αυτές είναι η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα.

Μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια ο Τζάβιντ εξέφρασε ανησυχία ότι τα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων, ίσως διπλάσιος από τις μεταλλάξεις που έχουμε δει στην παραλλαγή Δέλτα. Και αυτό θα υποδήλωνε ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά», τόνισε.

Κλείσιμο συνόρων σκέφτεται η Αυστραλία

H Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά τη νέα παραλλαγή της COVID-19 που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική και προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους. Οι επιστήμονες της Νότιας Αφρικής ανησυχούν ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού μπορεί να ξεπεράσει την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού και ο κορωνοϊός να γίνει περισσότερο μεταδοτικός, καθώς διαθέτει «έναν ασυνήθιστο καταιγισμό» παραλλαγών.

Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε πως θα αντιδράσει ταχύτατα, αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάξει τη νέα παραλλαγή, ως ένα σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Η Αυστραλία στις αρχές του μήνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα διεθνή σύνορα της για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους κατοίκους της να επιστρέψουν στη χώρα χωρίς υποχρέωση καραντίνας μετά την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μολύνσεις για το μεγαλύτερο διάστημα του 2021, μέχρι το ξέσπασμα στα τέλη Ιουνίου της παραλλαγής Δέλτα που παρουσιάζει υψηλή μετάδοση, καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος εξαπλώθηκε ταχύτατα στα ανατολικά της χώρας. Περίπου 205.000 περιστατικά μόλυνσης και 1.985 θάνατοι έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, αριθμοί χαμηλότεροι από αρκετές άλλες χώρες στον αναπτυγμένο κόσμο.

Ανησυχία στη Γερμανία

Η Γερμανία θα κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, μετά τον εντοπισμό εκεί μιας νέας παραλλαγής της Covid-19, δήλωσε πηγή στο υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με την πηγή. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι’ αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Η παραλλαγή -η B.1.1.529- έχει «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή θα μπορούσαν να την βοηθούν να διαφεύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν περισσότερο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες από την Ιταλία

Η Ιταλία σήμερα απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες εξαιτίας της εξάπλωσης μιας νέας παραλλαγής της Covid-19 εκεί.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε όσους έχουν επισκεφθεί την Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια και το Εσουατίνι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, αναφέρει η ανακοίνωση. “Οι επιστήμονές μας εξετάζουν την νέα παραλλαγή Β.1.1.529. Στο μεταξύ, θα κινηθούμε με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή”, είπε ο Σπεράντσα.

Και στην Τσεχία

Η Τσεχική Δημοκρατία απαγόρευσε τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες για να εμποδίσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιάκουμπ Κουλχάνεκ.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Σάββατο. Ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραμείνει περισσότερο από 12 ώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια, έγραψε ο Κουλχάνεκ στο Twitter.

Διακοπή πτήσεων στην Ολλανδία

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε σήμερα να σταματήσει προσωρινά τις πτήσεις από το νότιο τμήμα της Αφρικής, μετά τον εντοπισμό στην περιοχή αυτή ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας της χώρας.

Η κίνηση αυτή από την Ολλανδία ακολουθεί παρόμοια απόφαση που έλαβε η Βρετανία και ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η ΕΕ σκοπεύει να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από την περιοχή αυτή λόγω των ανησυχιών για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η νέα παραλλαγή.

Κρούσμα στο Ισραήλ

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής της Covid-19 που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική και μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Η παραλλαγή, η οποία ανακαλύφθηκε στα κράτη της νότιας περιοχής της Αφρικής, εντοπίσθηκε στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», ανακοίνωσε το υπουργείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν φόβοι για «δύο επιπλέον κρούσματα σε πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό» και έχουν μπει σε καραντίνα.

Ασιατικές χώρες και περιοχές σπεύδουν να ενισχύσουν τα μέτρα

Ασιατικές χώρες και περιοχές σπεύδουν να ενισχύσουν τους περιορισμούς για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού μετά τον εντοπισμό στη νότια περιοχή της Αφρικής μιας νέας παραλλαγής του ιού, η οποία μπορεί πιθανόν να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, με την Σιγκαπούρη και την Ινδία να ανακοινώνουν σήμερα αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και την αυστηροποίηση των κανόνων για διαγνωστικά τεστ.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν περισσότερα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αλλά η είδηση αυτή έπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σήμερα, με τις μετοχές στην Ασία να υφίστανται την πιο απότομη πτώση τους σε τρεις μήνες και το πετρέλαιο να βυθίζεται περισσότερο από 3%.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, βρέθηκε επίσης στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας.

Ανησυχώντας για την νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η Βρετανία απαγόρευσε προσωρινά τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι από σήμερα και ζήτησε από τους Βρετανούς ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτούς τους προορισμούς να τίθενται σε καραντίνα.

Η Σιγκαπούρη γρήγορα ακολούθησε τη Βρετανία, με το υπουργείο Υγείας της να ανακοινώνει σήμερα ότι θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και κοντινές της χώρες για προληπτικούς λόγους.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επίσης αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους για επισκέπτες από τη Νότια Αφρική και άλλες πέντε αφρικανικές χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση αυτή.

Μετά την χαλάρωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα κάποιων από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει, η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας εξέδωσε οδηγία προς όλα τα κρατίδια της χώρας να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους και τεστ στους ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες “κινδύνου”.

Ασιατικές χώρες κατάφεραν σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτές σε άλλες περιοχές να αναχαιτίσουν την πανδημία του νέου κορονοϊού επιβάλλοντας αυστηρά προληπτικά μέτρα, αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και πολιτικές για διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν του αρχικού στελέχους του νέου κορωνοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια κατά της COVID-19, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας.

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από χώρες “υψηλού κινδύνου” στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου θα πρέπει να παραμένουν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις καραντίνας για 14 ημέρες.

Παράλληλα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι η χώρα της είναι καλά προετοιμασμένη για την νέα παραλλαγή. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τα σύνορά της στους πλήρως εμβολιασμένους διεθνείς ταξιδιώτες από τις 30 Απριλίου.

Ερωτηθείσα αν αυτά τα σχέδια θα πρέπει να καθυστερήσουν λόγω του νέου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, η Άρντερν σημείωσε ότι η χώρα της έχει “έναν αριθμό ενσωματωμένων μέτρων που λειτουργούν ως μαξιλάρι προστασίας”.

“Έχουμε ενσωματώσει σε όλο τον σχεδιασμό μας γύρω από την COVID-19 την πιθανότητα παραλλαγών στο μέλλον”, δήλωσε η Άρντερν.