Tα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί  – από το «ευαγγέλιο» του ΣΥΡΙΖΑ το  Citizen Lab – για τη λειτουργία παράνομου κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και αυτά σχετικά με παρακολουθήσεις τότε υπουργών απο την ΕΥΠ προκαλούν ερωτήματα και σοκάρουν.

 

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με φίλα προσκείμενα ΜΜΕ και τη συμβολή των τρολ άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου προκειμένου να διασπείρουν λάσπη και τοξικότητα στην πολιτική ζωή του τόπου, πατώντας πάνω σε ένα υπαρκτό γεγονός, όπως η λειτουργία κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, με μοναδικό στόχο τον πρωθυπουργό και την αποδόμησή του.

Μόνο που πλέον οι άνεμοι χτυπούν στην πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ και το αφήγημα που έχει στηθεί γίνεται μπούμερανγκ. Τα περί παρακολουθήσεων και αντιδημοκρατικής – αυταρχικής κυβέρνησης, που απευθύνονται ως κατηγορία στη σημερινή κυβέρνηση και στην κυβερνώσα παράταξη συνολικά, έρχονται να τεθούν ως ερωτήματα για την περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας κυβερνούσε μαζί με τον Πάνο Καμμένο τη χώρα.

Στοιχεία που βλέπουν αποσπασματικά το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν αφενός σε ένα σύστημα παρακολούθησης υπουργών, πολιτικών προσώπων και ιδιωτών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ επίσης το φως της δημοσιότητας είδε και έκθεση του Citizen Lab (το οποίο αποτελεί «ευαγγέλιο» για την αξιωματική αντιπολίτευση) που βεβαιώνει τη χρήση παράνομου κακόβουλου λογισμικού, το αποκαλούμενο και Pegasus, την περίοδο 2016 – 2018.

Πρόκειται για το παράνομο κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης που οδήγησε την Κομισιόν να συστήσει ειδική εξεταστική επιτροπή με την επωνυμία PEGA. Ναι, αυτή που ήρθε και στην Ελλάδα με την Ολλανδή ευρωβουλευτή του κόμματος του Μακρόν να ρωτά για το Predator αλλά να μην ασχολείται καν με το Pegasus.

 

Με τη βούλα

Και αυτό παρά τη βεβαιωμένη ύπαρξή του. Αλλωστε και η επιτροπή PEGA έχει στα χέρια της τα στοιχεία που βεβαιώνουν τη λειτουργία του λογισμικού στην Ελλάδα μέσω του χρήστη που αποκαλείτο Black Bird, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει θέσει την NSO Group στον κατάλογο της μαύρης λίστας, υποστηρίζοντας πως πούλησε λογισμικό κατασκοπείας σε ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα ενάντια σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και άλλους.

Προσοχή, ο λόγος για το Pegasus που, σύμφωνα με το Citizen Lab, λειτουργούσε τουλάχιστον μέχρι και το 2018 χωρίς να έχει πάντως υπάρξει έρευνα για το 2019.

Εάν προκύψει βέβαια ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η επόμενη ερώτηση έρχεται και πάλι μέσα από τον ασκό που άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας και αφορά το πώς η χώρα πήγε σε εκλογές το 2019. Με ενεργό ένα τέτοιο λογισμικό; Και με τι επισυνδέσεις από την τότε ΕΥΠ;

 

Αποκαλυπτήρια

Επισημαίνεται πάντως ότι η έκθεση του Citizen Lab δημοσιοποιήθηκε το 2018 με την Ελλάδα να αναγράφεται ως χώρα στην οποία λειτουργούσε το Pegasus. H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έδωσε καμία απολύτως σημασία. Προχώρησε όμως εκείνη την περίοδο σε συμφωνία με το Ισραήλ για θέματα τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας.

Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τον φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση διότι έφερνε, όπως αναφέρει και δημοσίευμα του δημοσιογραφικού ιστότοπου iefimerida.gr, «την Ελλάδα πιο κοντά σε υπηρεσίες και εταιρείες που κατηγορούνται για επιχειρήσεις δολιοφθοράς, απειλές εναντίον δημοσιογράφων, αλλά ακόμη και για τον φρικτό θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι».

Για το θέμα αυτό το iefimerida.gr επισημαίνει ότι «εταιρεία-κλειδί στο θέμα των υποκλοπών αναδεικνύεται η Κrikel, η οποία είχε συνάψει απόρρητες συμβάσεις με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε χρονικό διάστημα που ξεκινά αρκετά χρόνια πίσω, κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η Krikel φαίνεται να σχετίζεται με την Intellexa, σύμφωνα με πληροφορίες, την εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό Predator» και προσθέτει:

«Η πρώτη σύμβαση της Krikel με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπεγράφη το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αρμόδιο υπουργό τον Νίκο Τόσκα, για την ανάπτυξη του συστήματος επικοινωνίας ΤΕΤΡΑ της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με όσα ανέφερε ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, Σταμάτης Τρίμπαλης, στην Εξεταστική της Βουλής που ερεύνησε την υπόθεση των παρακολουθήσεων»

Η λειτουργία ενός κακόβουλου λογισμικού, επιβεβαιωμένα, είναι η πρώτη σύμπτωση. Ακολουθούν και άλλες με αποτέλεσμα να τίθεται το ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στη δήλωση πως «πολλές συμπτώσεις σημαίνουν ενδείξεις». Εχουν δημοσιευθεί στοιχεία για παράδειγμα στα «ΝΕΑ» τον περασμένο Σεπτέμβριο, που δείχνουν παρακολουθήσεις υπουργών από την ΕΥΠ εν αγνοία της διοίκησης, αλλά εν γνώσει της τότε κυβέρνησης πρωθυπουργός της οποίας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε να δηλώνει πως γνώριζε την παρακολούθηση στενού φίλου και συνεργάτη του, μετέπειτα μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος να σημειωθεί ότι έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δημοσιεύματα έχουν αναφέρει παρακολούθηση και του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ενώ γνωστή είναι και η κόντρα με τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο με εκατέρωθεν βολές για παρακολουθήσεις.

Οι συμπτώσεις πολλές και οι εξελίξεις απρόβλεπτες.

 

Δεν ξέρει, δεν απαντά

Πρόσφατα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για το αν είχε ενημερωθεί για τη λειτουργία του παράνομου λογισμικού Pegasus το 2018 στην Ελλάδα, για να απαντήσει αφενός ότι «δεν έτυχε», αφετέρου ότι «δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε». Το ίδιο έχει δηλώσει και για τυχόν παρακολουθήσεις υπουργών της κυβέρνησής του από την ΕΥΠ.