Τι είπαν στο τηλέφωνο ο Μητσοτάκης με τον Σίσι

by Manifesto

Εξηγήσεις ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον αιγύπτιο πρόεδρο για τα «τουρκικά παζάρια» του Καΐρου.

Ως ευκαιρία για «προσέγγιση» με το Κάιρο επιχειρεί να αξιοποιήσει η Άγκυρα την προκήρυξη της Αίγυπτου για εκμετάλλευση «θαλάσσιων οικοπέδων» στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να κρατά χαμηλούς τόνους και να κινείται άτυπα στο παρασκήνιο με στόχο τις απαιτούμενες «διευκρινίσεις». Μια προκήρυξη η οποία δυτικά λαμβάνει υπόψη τη μερική συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Αίγυπτου καθώς και τη συμφωνία Αίγυπτου-Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού λαμβάνει υπόψη και την «τουρκική υφαλοκρηπίδα», σύμφωνα με τις συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ το 2019. Η Αθήνα από την πλευρά της κρατά χαμηλούς τόνους, χωρίς να σχολιάζει επίσημα, ωστόσο το θέμα, αν και δεν θεωρείται ότι εμπνέει ανησυχία, δεν την αφήνει αδιάφορη. Στόχος ωστόσο είναι η αποφυγή παρερμηνειών μεταξύ Ελλάδας και Αίγυπτου, όπως επιδιώκει εμμέσως η Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσοχή στρέφεται και στο τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, το απόγευμα της Τετάρτης, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από το Κάιρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αιγύπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα του συντονισμού Αθήνας-Καίρου σε περιφερειακά θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και της Ανατολικής Μεσογείου, «με τρόπο που θα συμβάλει στην επίτευξη των συμφερόντων των δύο φιλικών λαών σε διμερές επίπεδο ή στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αίγυπτου, Ελλάδας και Κύπρου», ενώ ο Σίσι επαναβεβαίωσε τους ισχυρούς και ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τα “Νέα”, ακόμα και αν δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, εκτιμάται ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της προκήρυξης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον αιγύπτιο πρόεδρο και υπήρξε σχετική συζήτηση στο παρασκήνιο προς εξάλειψη πιθανών αμφιβολιών.  Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη χθες περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι Μητσοτάκης-Σίσι συζήτησαν περιφερειακά και διμερή θέματα, σημειώνοντας ότι οι επαφές τους είναι τακτικές και δεν ανακοινώνονται πάντα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα