Την άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου Υποδομών επιβάλλουν οι συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά αεροδρόμια με την ΥΠΑ να αδυνατεί επί της ουσίας να ανταποκριθεί ζημιώνοντας τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού.

Παρά το γεγονός πως η ίδια η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε «απογείωση» της κίνησης στα αεροδρόμια (+14% στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της ΥΠΑ το α’ τετράμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024. + 9,2% στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας) οι αλλαγές στον ΑΣΕΠ και η πρόσληψη 97 Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση της υπηρεσίας μιας και αυτοί δεν θα είναι καν διαθέσιμοι στην τρέχουσα περίοδο λόγω της απαιτητικής εκπαίδευσης τους. Όπως επισημαίνει η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας «και η καλοκαιρινή περίοδος του 2025 θα βρει στα μικρόφωνα το ίδιο, ελλιπές και μεγάλου μέσου όρου ηλικίας, προσωπικό» με ότι αυτό συνεπάγεται σε καθυστερήσεις.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από ετών προκαλεί σημαντικά ζητήματα στα αεροδρόμια με τους αγανακτισμένους ταξιδιώτες να εγκαλούν το αναρμόδιο επί της ουσίας προσωπικό εδάφους το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον συνωστισμό και να διαχειριστεί την λογική δυσφορία.

Παρότι στο Οργανόγραμμα της ΥΠΑ προβλέπονται 716 θέσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στην παρούσα φάση ενεργό χρέος ελεγκτή εκτελούν μόλις 491, δηλαδή περίπου το 69% των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται στον αριθμό των αεροσκαφών που κυκλοφορούν. Μοναδική εφικτή και άμεση λύση μοιάζει η εξαίρεση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από τις τυπικές διαδικασίες προσλήψεων του ελληνικού δημοσίου, αντίστοιχα με την επερχόμενη μεταρρύθμιση στον ΟΣΕ.

Επιπλέον όπως η ίδια η ΥΠΑ ομολογεί σε ανακοίνωσή της μόλις τον Φεβρουάριο, έχει καθυστερήσει σημαντικά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συστημάτων αεροναυτιλίας με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χρησιμοποιεί από τα πιο παλιά συστήματα στην ΕΕ. Αυτό έχει ως συνέπεια να βρεθεί και στο επίκεντρο της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Χαρακτηριστικό της ολιγωρίας που παρατηρείται είναι πως παρά το γεγονός ότι συντάχθηκε το Τεχνικό Δελτίο για την ένταξη του απαραίτητου έργου των Ψηφιακών Πύργων Ελέγχου στο ΤΑΑ, το οποίο ήταν ώριμο προς υλοποίηση, το Τεχνικό Δελτίο εν τέλη δεν υποβλήθηκε!

Καθυστερήσεις παρατηρούνται ακόμα και στα κίνητρα προς τους ελεγκτές. Σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα παραμένει η έκδοση της ΚΥΑ για το Bonus υπεραπόδοσης. Αξίζει να σημειωθεί πως οι προβλεπόμενοι πόροι για το bonus προέρχονται από ευρωπαϊκά χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αεροναυτιλία! Αποτέλεσμα: τα συνεργεία υπεραπόδοσης δεν έχουν ενεργοποιηθεί με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καθυστερήσεις επιβάλλοντας την άμεση δημοσίευση της ΚΥΑ.