Αρκετοί εκτιμούν πως η σφοδρή και αήθης επίθεση στο ιστορικό στέλεχος της ΝΔ εντάσσεται σε μια στρατηγική προσωπικής επίθεσης εναντίον του πρωθυπουργού.

 

Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στο πολιτικό πεδίο της χώρας η οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τις δηλώσεις της για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη περί κινδύνου επιβολής ποινών αν κάποιος αποκαλύψει το σύνολο των παρακολουθήσεων καθώς ο νόμος ορίζει σε ανάλογες περιπτώσεις ποινή έως και δέκα χρόνια.

Το «εντυπωσιακό» στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως έκανε λόγο για «επιβολή ομερτά» από την Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντάς την ουσιαστικά ανώτατο δικαστή. Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε έχει επιτεθεί στην κυρία Μπακογιάννη. Το αντίθετο, μάλιστα, σε πλείστες περιπτώσεις, είχαν μια άψογη και ώριμη για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας συνεργασία υψηλού επιπέδου πολιτικού πολιτισμού – είτε ως πρωθυπουργός ο ίδιος είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν ήταν, μάλιστα, λίγες οι φορές που οι δυο τους είχαν ανταλλάξει απόψεις για σειρά πολιτικών και διεθνών ζητημάτων.

Αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως η σφοδρή επίθεση της Κουμουνδούρου εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική προσωπικής επίθεσης εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως, επίσης, και εντός της άτυπης προεκλογικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει. Πολλοί δε συνδυάζουν αυτήν την επίθεση και στη μεγάλη μάχη που πρόκειται να δοθεί για την επικράτηση ενός εκ των δύο κομμάτων στην Κρήτη. Σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό έχει «χάσει το βασικό προπύργιό του που ήταν το νησί. Και αυτό φαίνεται και στις σπασμωδικές αντιδράσεις που υπάρχουν εντός των κομματικών στελεχών της Κρήτης.

Εμπειροι πολιτικοί παράγοντες διέκριναν, επίσης, την ίδια ακριβώς συνθηματολογία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ακριβώς για το ίδιο θέμα. Οι αντιδράσεις και των δύο κομμάτων απέναντι στην κυρία Μπακογιάννη θύμιζαν το σκληρό ροκ της παλαιάς πράσινης κυριαρχίας, με τις προσωπικές μετωπικές επιθέσεις. Και τα δύο κόμματα έκαναν λόγο για «ομερτά» ενώ και στις ανακοινώσεις τους μίλησαν για «κυνισμό της κυρίας Μπακογιάννη» ενώ διέκριναν πως «πίσω από τις δηλώσεις της κρύβεται η προσπάθεια του πρωθυπουργού να επιβάλει το απόρρητο έτσι ώστε να μη μαθευτεί ποτέ η αλήθεια για τις παρακολουθήσεις».

Οι αντιδράσεις των δύο κομμάτων πολλοί θεώρησαν πως βγήκε από τον «ίδιο συντάκτη». Τόσο ίδιες είναι. Και αν για το ΠΑΣΟΚ φωτογραφίζει την ευρύτερη πολιτική επιλογή της ηγεσίας απέναντι στην κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική του παρελθόντος, για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει προξενήσει μεγάλη εντύπωση σε όλους τους πολιτικούς κύκλους.

Χαρακτηριστική της σφοδρής επίθεσης είναι και η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, σύμφωνα με την οποία «αναλαμβάνοντας η ίδια ρόλο εισαγγελέα, μοίρασε δεκαετείς ποινές από το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης, σε όποιον τολμήσει να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση των υποκλοπών. Η κυρία Μπακογιάννη και ο κύριος Μητσοτάκης προφανώς επιθυμούν τη συσκότιση και όχι τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Επιθυμούν να επιβάλουν ομερτά για να προστατεύσουν όλους εκείνους που βαρύνονται όχι μόνο με πολιτικές, αλλά πιθανότατα και με ποινικές ευθύνες».

Αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν πλέον ανοιχτά την ανησυχία τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την τοξικότητα που διέπει τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικά σε μια περίοδο που δεν έχουν εξαγγελθεί επισήμως οι εκλογές. «Αν χαρακτηρίζουν την Ντόρα εισαγγελέα που μοιράζει ποινές, στην προεκλογική περίοδο θα λειτουργήσει ο γνωστός ανεμιστήρας πετώντας προσβολές προς όλες τις περιπτώσεις;» αναρωτιούνται με νόημα…