Γιορτάζοντας τις εκατό ημέρες κυβέρνησης, η Κεντροδεξιά στην Ιταλία πανηγυρίζει από τη Δευτέρα το θρίαμβο για την ανάδειξη περιφερειαρχών (κυβερνήτες) στη Λομβαρδία και το Λάτσιο. Τις δύο μεγαλύτερες περιοχές μαζί με το Βένετο στην βόρεια Ιταλία.

Γράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης*

 

Η μεγάλη νίκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, των τριών κομμάτων συνασπισμού της κεντροδεξιάς, Φρατέλλι Ντ Ιτάλια, Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια, αντί της φθοράς και της προβληματικής ακυβερνησίας, με Πρωθυπουργό για πρώτη φορά στην ιστορία, μιας γυναίκας διέψευσε όλες τις δυνάμεις στην αντιπολίτευση. Οι σοσιαλιστές έχουν οδηγηθεί στο όριο της διάλυσης. Τα πέντε αστέρια με πρόεδρο τον Κόντε αντί του Γκρίλλο. Οι νεοσοσιασλιστές του Ματτέο Ρέντσι στην αναμονή να πάρουν την πρώτη θέση στην αντιπολίτευση αντί του Ενρίκο Λέττα. Και τα μικρότερα κόμματα υπό εκμηδένιση εκτός του συνδικαλιστικού κινήματος, πάντα έτοιμο για απεργίες και διαμαρτυρίες, πάντα στα αναχώματα. Η Τζόρτζια Μελόνι επιτυγχάνει εκατό ημέρες στην εξουσία να θριαμβεύσει στα πρώτα τεστ με την ευκαιρία των εκλογών σε Μιλάνο και Λάτσιο.

Η κεντροδεξιά νίκησε και στις δύο περιφέρειες.

Στη Λομβαρδία, με την ανανέωση εμπιστοσύνης στον Αττίλιο Φοντάνα, υποστηριζόμενο και προερχόμενο από την Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι, με ποσοστό 55.8% έναντι 33.3% του Μαγιορίνο, υποστηριζόμενο από τα κόμματα της Ενωμένης αριστεράς και τους σοσιαλιστές.

Στη Λομβαρδία πρώτο κόμμα της Μελόνι με ποσοστό 35.6% έναντι 20.8% των σοσιαλιστών, 16.0% της Λέγκα και 6.6% της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Η Μελόνι κέρδισε 16% περισσότερο από τις πολιτικές εκλογες του 2022.

Στην περιοχή της Λάτσιο λίγα χιλιόμετρα εκτός Ρώμης, νικητής ανακηρύχθηκε ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκκα, τον οποίο υποστήριξε η κεντροδεξιά.

Το ποσοστό του 54.2% με δεύτερο τον προερχόμενο από την ενωμένη αριστερά και τους σοσιαλιστές Αλεσσάντρο ντ’ Αμάτο με ποσοστό 35.0%.

Τα 5 αστέρια συγκέντρωσαν 11.7%, το Κομμουνιστικό κόμμα 1.0% και η υποψήφια της ανεξάρτητης αριστεράς Ρινάλντι επίσης 1.0%. Υπενθυμίζουμε ότι η Ρινάλντι υποστήριξε στις ευρωεκλογές για πρόεδρο της Κομισιόν τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο θρίαμβος της κεντροδεξιάς και χωριστά της πρωθυπουργού Μελόνι δημιουργεί ρήγματα στα μεσαία και μικρά κόμματα, με αποτέλεσμα από σήμερα να προστρέχουν σε εσωτερικές εκλογές και συνέδρια για ανανέωση των ηγεσιών τους.

Από την πλευρά της η κεντροδεξιά οργανώνεται απο τώρα με στόχο τις προσεχείς ευρωεκλογές στις 8 Μαιου 2024.

Και εδώ τα βλέμματα στρέφονται στις συνεργασίες και  τις ανακατατάξεις των πολιτικών ομάδων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τώρα τα δεξιά κόμματα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσεγγίζει τα τρία κόμματα της κεντροδεξιάς προκειμένου να κατέλθουν ενωμένα στις ευρωεκλογές ώστε να ενισχυθεί η δύναμη του ΡΡΕ στο κοινοβούλιο από το οποίο πολλά θα προκύψουν στις αλλαγές των θεσμών. Όπως επίσης και στις σημαντικές θέσεις στην Κομισιόν, τη Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το Συμβούλιο, την προεδρία της Επιτροπής, την προεδρία του Κοινοβουλίου. Επίσης την πρόταση για την αντικαταστάτρια της Γκεοργκίεβα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς λήγει η θητεία της, στο τέλος του 2023, τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο ΝΑΤΟ αντί του Στόλτενμπεργκ. Φυσικά στην εκλογή των νέων Επιτρόπων με νέα δεδομένα και αυστηρότερους κανόνες στα πρόσωπα τα οποία στέκονται στις Βρυξέλλες. Όπως έχουμε ηδη γράψει, το έργο της προέδρου, κυρίως όμως της πλειοψηφίας των επιτροπών, δεν ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στο έργο τους, με βαθμολογίες μέτριες οι οποίες αναμένουν την υπογραφή της προέδρου Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για να αποσταλούν στους πρωθυπουργούς των κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι πληροφορίες μας ομιλούν για μεγάλες εκπλήξεις στα πρόσωπα τα οποία στη διάρκεια των συνεδριάσεων του Κολλεγίου των Επιτροπών καταβάλουν προσπάθεια να πείσουν την Φον Ντερ Λάιεν περί του απορρήτου και να διατηρηθούν οι κρίσεις για όσους πιθανότατα επιθυμούν να συνεχίσουν στην Κομισιόν. Αυτό φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο αν κρίνουμε από το γεγονός ότι στα πέντε χρόνια θητείας στα κράτη μέλη έχουν σημειωθεί πολλές κυβερνητικές αλλαγές. Ανεξάρτητα κομμάτων και πολιτικών αποκλίσεων.

Όλα τα πιο πάνω που παραθέσαμε τα γνωρίζουν και τα μελετούν οι επικεφαλής των 27, ενώ τα παζάρια και οι συσχετισμοί ήδη συζητούνται. Όπως π.χ την περασμένη εβδομάδα που ο Εμμανουέλ Μακρόν, με αφορμή την επίσκεψη Ζελένσκυ στο Λονδίνο, κάλεσε σε γεύμα εργασίας στο Παρίσι και τον Γερμανό πρόεδρο Σολτς, που δημιούργησε την αίσθηση επανασύνταξης του γαλλογερμανικού άξονα, στην μετά εποχή Μέρκελ, ώστε τον προσεχή χρόνο μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών αποφάσεων να έχουν την έγκριση Γαλλίας και Γερμανίας. Το γεγονός αυτό αναστάτωσε την ιταλική κυβέρνηση, ενώ η Μελόνι, με φρέσκο αέρα από την έγκριση του προϋπολογισμού της από Τζεντιλόνι και Ντομπρόφσκυ, διεκδικεί σημαντικά πόστα στις προσεχείς συνθέσεις. Το δήλωσε και στους δύο αρχηγούς οι οποίοι θα συναντηθούν μαζί της, προσεχώς, στο Βερολίνο και το Παρίσι.

Όλοι πάντως έχουν ήδη τις προτάσεις τους γραμμένες στα ντοσιέ, που θα γνωρίζουμε επισήμως περίπου την άνοιξη μετά τις εθνικές εκλογές οι οποίες είναι προγραμματισμένες στα περισσότερα κράτη της Ένωσης μέχρι το τέλος του 2023.

* Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.