Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι ίσως η δυσκολότερη που έχει υπάρξει στην περιοχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ένα απρόβλεπτο ντόμινο εχθροπραξιών και να οδηγηθούμε σε φάση κλιμάκωσης κόβει την ανάσα σε όλο τον πλανήτη, ενώ είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και οικονομικά τον δυτικό κόσμο και φυσικά την Ευρώπη. 

Επιπλέον, είναι ορατό το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ζήτημα που αφορά πρωτίστως τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η δική μας. Αυτή τη στιγμή πάντως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο είναι σχεδόν μηδενικές και αυτό οφείλεται στη σημαντική δουλειά που κάνουν οι ελληνικές αρχές. 

Επίσης, από το 2020 όταν ξέσπασε η κρίση στα σύνορα στον Έβρο, έχουν προσληφθεί πάνω από 1.000 συνοριοφύλακες σε όλους τους νομούς της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της ασφάλειας στη «δεύτερη γραμμή» ελέγχου της μετανάστευσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την πρόσληψη επιπλέον συνολικά 150 συνοριακών φυλάκων –100 στη Ροδόπη και 50 στην Καβάλα–, ενώ θα εισηγηθεί και την πρόσληψη άλλων 50 συνοριοφυλάκων στην Ξάνθη. 

Η γενική εικόνα είναι πως η επίτευξη του στόχου της ασφάλειας και της σταθερότητας στον Έβρο έχει συμβάλει η προσπάθεια της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια με τη θωράκιση των συνόρων με τον φράχτη, την προσθήκη προσωπικού, την εγκατάσταση τεχνολογιών και τη συνεχή και διαρκή δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και όλων των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. 

Αντίστοιχα, το καλό κλίμα και η εξαιρετική συνεργασία ελληνικών και τουρκικών αρχών έχουν αποφέρει σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών και διά θαλάσσης στο Αιγαίο. 

Διάλογος με όλους 

Για όσα δραματικά συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, έχει αξία να σημειώσει κανείς την υπεύθυνη στάση που έχει κρατήσει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, διατηρώντας ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές. 

«Έχουμε εξασφαλίσει να μην έχουμε εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες και να διατηρούμε ηρεμία στην περιοχή και ασφάλεια. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Η Ελλάδα να βγει κατά το δυνατόν αλώβητη και να βγούμε όλοι από την κρίση αυτή την επόμενη ημέρα, χωρίς να έχουμε τόσο δραματικές συνέπειες στην οικουμένη», υπογραμμίζουν από το υπουργείο Εξωτερικών. 

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη τόσο απέναντι στο ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών όσο και σε ό,τι αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα. 

Υπογραφές για την ανάπλαση της ΔΕΘ 

Κάτι παραπάνω από έναν μήνα πριν τα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μπήκαν οι υπογραφές στη σύμβαση για την ανάπλασή της. Πρόκειται για το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου για τη χώρα μας. Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια. Αυτός ο δρόμος της ανάπτυξης και της προόδου περνά μέσα και από τη ΔΕΘ, η οποία με αυτή την υπογραφή ανοίγει έναν νέο κύκλο στην ιστορία της. 

Η σύμβαση για το έργο ανάπλασης της ΔΕΘ υπεγράφη μεταξύ του Growthfund, της ΔΕΘ-HELEXPO και της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF - Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ και επισημοποιεί την έναρξη των σταδίων για τη διενέργεια Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού Παραχώρησης. 

Ειδικότερα η ΔΕΘ/Helexpo αναθέτει στη Μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ να λειτουργήσει ως φορέας ωρίμανσης στο Έργο της Ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης, να προετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησής του και να διενεργήσει το διαγωνισμό. Το Growthfund, ως μέτοχος, συνυπογράφει ώστε να διευκολύνει τη συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών και να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου. 

Οι αλλαγές θα αποφέρουν οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον. Περίπου το 60% της περιοχής μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο, το οποίο θα είναι ανοικτό και προσβάσιμο 365 ημέρες το χρόνο. Θα γίνουν 3.000 δενδροφυτεύσεις, θα δημιουργηθούν 100.000 τ.μ. πρασίνου και 1.300 νέες θέσεις παρκινγκ. Οι νέες υποδομές και εγκαταστάσεις θα είναι σχεδιασμένες ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ θα αναδειχθούν και εγκαταστάσεις που θα ενισχύσουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.