Ο Θόδωρος Σκυλακάκης άνοιξε την πόρτα του στο «Μανιφέστο» και μίλησε για όλα εκείνα που απασχολούν τους πολίτες. Οι απαντήσεις του είναι παραπάνω από σαφείς, «εάν διαπιστωθεί ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης για την οικονομική στήριξη, οριζοντίως, των συμπολιτών μας θα το πράξουμε, όπως άλλωστε κάναμε και στο παρελθόν» λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού μας αναλύει τους λόγους που οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος είναι μειωμένες και προαναγγέλλει αυστηρά μέτρα για την πάταξη της ρευματοκλοπής.
Με τα νέα τιμολόγια βλέπουμε αρκετά μειωμένες τιμές. Πού οφείλεται αυτό;
Οι μειωμένες τιμές στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλονται σε τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, στην πτωτική πορεία που ακολουθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες είχαν «εκτοξευθεί» με την ενεργειακή κρίση και στη συνέχεια με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεύτερον, στον καλό καιρό, αφού ακόμη οι θερμοκρασίες είναι σε υψηλά –για την εποχή– επίπεδα. Σε αυτά τα δύο δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Υπάρχει, ωστόσο, και ένας τρίτος λόγος στον οποίο αποδίδονται οι χαμηλές τιμές. Είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, που λειτούργησε χάρη στην πρωτοβουλία των νέων τιμολογίων, την οποία σχεδιάσαμε και υλοποιούμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δόθηκε, επιτέλους, ξεκάθαρη απάντηση στην εξής εξαιρετικά κρίσιμη (δεδομένης της ακρίβειας, που οφείλεται στον εισαγόμενο πληθωρισμό) ερώτηση για τον καταναλωτή: Ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος; Γνωρίζοντας, πλέον, ο καταναλωτής την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, μπορεί να κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή.
Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να δώσει νέες επιδοτήσεις εάν και εφόσον χρειαστεί; Και ποια θα είναι τα «κριτήρια» για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο;
Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου οδήγησε στο τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων. Παρ’ όλα αυτά, για σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας, που υπερβαίνει το 40%, οι επιδοτήσεις συνεχίζονται το 2024. Ο λόγος για τους δικαιούχους Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων (ΚΟΤ Α και Β), αλλά και για τους δικαιούχους της νέας κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) ηλεκτρικής ενέργειας για πολύτεκνες οικογένειες (αναμένεται να ωφεληθούν, για πρώτη φορά, περίπου 30.000 πολύτεκνες οικογένειες). Γι’ αυτούς, η τελική τιμή που θα κληθούν να πληρώσουν στον πάροχο του ηλεκτρικού τους ρεύματος θα είναι χαμηλότερη αυτής που προσφέρει, χάρη στις προβλεπόμενες επιδοτήσεις. Βάσει υπολογισμών, που έχουμε κάνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι τιμές των τιμολογίων τους θα διαμορφωθούν σε επίπεδα κόστους προ κρίσεως. Αξίζει να επισημανθεί πως καλύτερες τιμές θα δουν, επίσης, οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό, για το χρονικό διάστημα 1.1.2024 έως 31.3.2024. Οι παραπάνω επιδοτήσεις αφορούν όλες τις κατηγορίες τιμολογίων, δηλαδή και στα τέσσερα χρώματα (μπλε: σταθερά, πράσινο: ειδικό, κίτρινο: κυμαινόμενα και πορτοκαλί: δυναμικά – για όσους έχουν έξυπνους μετρητές). Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν τις τιμές της εγχώριας ενέργειας. Συνεπώς, εάν διαπιστωθεί ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης για την οικονομική στήριξη, οριζοντίως, των συμπολιτών μας θα το πράξουμε, όπως άλλωστε κάναμε και στο παρελθόν.
Ενα σημαντικό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι οι ρευματοκλοπές. Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει το υπουργείο και εν τέλει ποιος είναι ο στόχος.
Ηδη, από τον περασμένο Νοέμβριο, έχουμε εξαγγείλει ένα «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση αυτού του ζητήματος, καθώς θα οδηγήσει σε ακόμη πιο φθηνά τιμολόγια. Χαρακτηριστικά σάς αναφέρω ότι στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνει κάθε καταναλωτής σχεδόν το 5% αφορά σε ρευματοκλοπές (συνολική, ετήσια, ζημία 400 εκατ. ευρώ). Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) διαπιστώνει περίπου 13.000 περιστατικά ρευματοκλοπών ετησίως, με την πλειονότητα αυτών να προέρχονται από επιχειρήσεις. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αδικία σε βάρος των καταναλωτών λαμβάνουμε τα εξής μέτρα αυστηροποίησης του υπάρχοντος πλαισίου:
- Εκτός από τις υφιστάμενες ποινές φυλάκισης, θα υπάρχει υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).
- Θα αναστέλλεται, προσωρινά, η λειτουργία της επιχείρησης και μόνιμα σε περίπτωση υποτροπής και θα αφαιρείται, προσωρινά ή οριστικά, η επαγγελματική άδεια των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).
- Θα υποβάλλεται νέα, Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και θα διεξάγεται δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων (προληπτικά μέτρα).
- Θα εισπράττονται –μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ)– οι ληξιπρόθεσμες και επιδικασθείσες απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, που σχετίζονται με ρευματοκλοπές.
Τα παραπάνω θα προβλέπονται σε νομοθετική πρωτοβουλία που προετοιμάζουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό πολύ σύντομα να γίνουν νόμος του κράτους.
Το επόμενο διάστημα στη Βουλή έρχεται το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες Ελληνες πολίτες. Ποιος είναι ο στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος;
Στους βασικούς στόχους που θέτουμε, μέσω του θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, συγκαταλέγεται: η άμεση γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης περί της δημιουργίας νέων αυθαιρέτων, καθώς επίσης η ενεργοποίηση συντονισμένων ελέγχων και η άμεση κατ’ ελάχιστον κατεδάφιση όλων των νέων αυθαιρέτων κατασκευών. Επιπρόσθετα, θέτουμε τέλος στην οποιαδήποτε δυνατότητα αδειών νομιμοποίησης νέων κατασκευών χωρίς άδεια, ακόμα κι αν οι κατασκευές αυτές έχουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις νόμιμης δόμησης. Ολα τα νέα αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται χωρίς εξαίρεση, ενώ θα κατεδαφίζονται και παλαιότερα αυθαίρετα με πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, με ελάχιστο αριθμό τα αυθαίρετα που αναγέρθηκαν σε έναν χρόνο πριν από την εφαρμογή του νέου συστήματος.