Αν διατρέξει κανείς τον βίο της κυβέρνησης της ΝΔ από τον Ιούλιο του 2019 δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδοχικά, αλληλεπικαλυπτόμενα και σοβαρά προβλήματα. Από τα γεγονότα στον Εβρο και το Αιγαίο έως τη διαχείριση της πανδημίας και τις οικονομικές της συνέπειες, έως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση.
Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, που απαιτούσαν ξεκάθαρες θέσεις, αποφασιστικότητα, τις περισσότερες φορές γρήγορα αντανακλαστικά αλλά κυρίως ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση. Προνόμιο, που αντλήθηκε από τις κάλπες του Ιουλίου του 2019 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, βάσει του συνόλου των μετρήσεων της κοινής γνώμης. Ολες αυτές οι κρίσεις ήρθαν σε συνέχεια της δεκαετούς βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής.
Όλα αυτά μέσα σε ένα σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο, με στόχο να μη δημιουργηθούν νέα δημοσιονομικά ελλείμματα – κίνδυνος που πάντα καραδοκεί – και τις ανάγκες για στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων να είναι πιο επιτακτικές από ποτέ άλλοτε. Ίσως γιατί τα μέτρα που επέβαλλε η κρίση εξάντλησαν τις αντοχές τους, αλλά και γιατί αυτή τη φορά το σύνολο των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιας κλίμακας.
Οι λύσεις που επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ στην πλειονότητά τους απέδωσαν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρειάστηκε και χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια. Το πακέτο στήριξης άνω των 40 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, η στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος και η επιδότηση στα καύσιμα – και ασφαλώς η αμυντική θωράκιση της χώρας – είναι σε απόλυτη προτεραιότητα. Παρ’ όλα αυτά, κυρίως στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση, είναι αδύνατον να απορροφηθεί το σύνολο των επιπτώσεων, ιδίως στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι πολίτες αναμένουν και αξιώνουν να βρεθούμε δίπλα τους στα σοβαρά προβλήματα. Και είναι ευχής έργο ότι συνεχίζουν και έχουν υψηλές απαιτήσεις από αυτή την κυβέρνηση, γιατί έχει αποδεδειγμένα δείξει ότι μπορεί. Μπορεί στα δύσκολα. Με λάθη, ναι, με αστοχίες, ίσως, αλλά πάντοτε στο ύψος της κρισιμότητας των αναμετρήσεων. Σε αυτές τις προσδοκίες είναι υποχρέωσή μας να αντεπεξέλθουμε. Όχι καιροσκοπικά και υποκύπτοντας στην εύκολη λύση των εκλογών, αλλά με έργο και ζήλο για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα, ισότιμο και αξιόπιστο εταίρο στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αξιοποιώντας με σύνεση και αποφασιστικότητα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών της δημόσιας διοίκησης και της χώρας, χτίζοντας ένα νέο σύγχρονο ΕΣΠΑ με αναπτυξιακό πρόσημο και προσηλωμένοι στην προσπάθεια για μια καλύτερη δημόσια παιδεία, ένα αξιόπιστο Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα.
Οι υψηλές απαιτήσεις των πολιτών να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει γίνει δουλειά βάθους και ουσίας, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και στον σχεδιασμό μεσοπρόθεσμων πολιτικών. Ολη αυτή η προετοιμασία, τους επόμενους 16 μήνες έως τις εκλογές πρέπει να ολοκληρωθεί και εν τέλει να παρουσιαστεί και να κριθεί, συνολικά, από το εκλογικό σώμα. Και ασφαλώς να είναι ξεκάθαρα τα διλήμματα των επόμενων εκλογών και ιδίως η κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει η χώρα. Και τα ερωτήματα που θα τεθούν θα είναι συγκεκριμένα. Ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός εγγυώνται την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής; Ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός μπορούν να αποτελούν τον αξιόπιστο εταίρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός μπορούν να φέρουν νέες επενδύσεις στη χώρα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας; Και εν τέλει ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός μπορούν να μιλήσουν για την Ελλάδα του 2030 και όχι για την Ελλάδα του εμφυλίου;
Ολα, όμως, τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης από τους πολίτες, προς απογοήτευση διάφορων εκλογολάγνων αλλά και όσων επιδιώκουν την κοινωνική αναταραχή. Με μία κυβέρνηση με ισχυρή εντολή να βάλει οριστικά την Ελλάδα στην τροχιά που της αξίζει. Μέχρι τότε υπάρχει πολλή δουλειά και λίγα λόγια.
· Το άρθρο του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημοσιεύθηκε στα Νέα