Τις δυνάμεις της στις διεθνείς αγορές και στην πραγματική οικονομία δοκιμάζει ξανά η Ελλάδα. Μέσα στον ορυμαγδό, η χώρα δείχνει απρόσμενη ανθεκτικότητα και η Eurostat την κατατάσσει στις 5 κορυφαίες της Ευρώπης σε Ανάπτυξη για το α΄τρίμηνο του 2021.
Και εν μέσω πανδημίας η Ελλάδα τολμά, όπως ανακοίνωσε χθες, να βγει ξανά για να δανειστεί –και για 4η φορά πριν καν συμπληρωθούν 6 μήνες εφέτος- σε μια κρίσιμη εβδομάδα όπου προδιαγράφεται δανειακό “boom” σε όλον τον κόσμο, με την Κομισιόν, την EKT και με την FED να ετοιμάζονται να σηκώσουν πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια τις επόμενες μέρες από την παγκόσμια αγορά χρήματος.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όπως είχε αποκαλύψει το Σάββατο το newmoney.gr η Αθήνα ανακοίνωσε αναδόχους της νέας έκδοσης τις BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Europe SE, HSBC, JP Morgan και Nomura. Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανοίξει και το βιβλίο προσφορών. Πρόκειται ουσιαστικά για επανέκδοση του 10ετους ομολόγου που είχε εκδοθεί το Φεβρουάριο και είχε τύχει τεράστιας αποδοχής από τους επενδυτές. Τότε το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 3,5 δισ. με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία (μόλις 0,8%) και προσφορές – ρεκόρ 31 δισ. (διαχρονικά τις μεγαλύτερες για ελληνικό κρατικό τίτλο). Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 0,807% και το κουπόνι στο 0,75%.
Στη συνέχεια το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές και άλλα 5 δισ. ευρώ (8,5 δισ. συνολικά) δηλαδή 2,5 δισ. με 5ετή ομόλογο και 2,5 δισ. ευρώ με 30ετές.
Η Αθήνα ελπίζει σε μια ανάλογα καλή συνέχεια. Καθώς όμως ακόμα κατατάσσεται «υπό» την επενδυτική κατηγορία, ποντάρει στα διεθνή διαπιστευτήρια που λαμβάνει συνεχώς.
Μόλις εχθές η Eurostat επικύρωσε ότι η ελληνική Οικονομία εμφανίζει ανθεκτικότητα στην πανδημία -όπως είχε μεταδώσει το Reuters λίγες μέρες πριν.
Και αυτό διότι ανακοίνωσε πως η Ελλάδα είχε αύξηση ΑΕΠ 4,4% στο α΄ τρίμηνο του έτους και την 4η υψηλότερη Ανάπτυξη στην ΕΕ. Τρίμηνο προς τρίμηνο (Ιαν-Μάρ 2021 έναντι του Οκτ-Δεκ 2020) όπως ανακοινώνει την Ανάπτυξη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, πανευρωπαϊκά τις μεγαλύτερες αυξήσεις του ΑΕΠ κατέγραψαν κατά σειρά:
– Ιρλανδία +7,8%,
– Κροατία +5,8%,
– Εσθονία +4,8% και
– Ελλάδα +4,4%.
Αντιθέτως το ΑΕΠ μειώθηκε 0,3% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ συνολικά 0,1%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Πορτογαλία (-3,3%), στη Σλοβακία (-2%), στη Γερμανία (-1,8%) και στη Λετονία (-1,7%).
Υπενθυμίζεται ότι σε ετήσια βάση (α΄τρίμ. 2021/α΄τρίμ.2020) το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε 2,3%, δηλαδή σχετικά κοντά στον πανευρωπαϊκό μέσον όρο (-1,3% στην ευρωζώνη και -1,2 στην ΕΕ) αντί για 7-10% και άνω όπως προέβλεπαν για τη χώρα μας –και ως τον Φεβρουάριο ακόμη- εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές. Για παράδειγμα, το ΚΕΠΕ προέβλεπε (26/2/2021)ύφεση 10,4% για το α΄τρίμηνο ενώ και το Γραφείο Πρϋπολογισμού στη Βουλή (23/3/2021) έκανε για λόγο για ύφεση 7%.
Τα στοιχεία αυτά παρακολουθούν και οι ξένοι επενδυτές, στους οποίους απευθύνθηκε εχθές και ο υπουργός Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούρας στο 10th greek investment forum. Ειδικότερα σύμφωνα με τον υπουργό οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου είναι:
- Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (>3%) από το 2021.
- Έξοδος της χώρας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022
- Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια), μέχρι το τέλος του 2022.
- Επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο στόχος είναι η δημοσιονομική βελτίωση από το 2022 και ικανοποιητικά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.
- Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έως το 1ο εξάμηνο 2023.
Πηγή: newmoney.gr