Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα από το Λονδίνο έχοντας εξασφαλίσει ότι στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα σταθεί εμπόδιο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από τον προκάτοχό του Ρίσι Σούνακ, όταν ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα με τα Γλυπτά που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδας, απάντησε πως αν το Βρετανικό Μουσείο συμφωνήσει, το ζήτημα θα προχωρήσει.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο», ανέφεραν μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, την ίδια στιγμή το BBC ανέφερε σε ρεπορτάζ του ότι οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με το Λονδίνο είναι προχωρημένες και είναι κοντά σε μια συμφωνία. Αυτήν την εκτίμηση έκανε συγκεκριμένα μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο η καθηγήτρια και πρώην σύμβουλος Ελληνα υπουργού Πολιτισμού Ειρήνη Σταματούδη, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο έχουν προχωρήσει.

Σύμφωνα με την κ. Σταματούδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει μια πολιτιστική, στρατηγική συνεργασία η οποία περιλαμβάνει την αποστολή άλλων αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο στη θέση εκείνων που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου έρχονται στο φως με το σταγονόμετρο, αλλά με δεδομένη πλέον την αισιοδοξία της Αθήνας ότι κάποια στιγμή θα επιτευχθεί συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Τον δικό της καθοριστικό ρόλο παίζει και η κοινή γνώμη στις δύο χώρες. Στη Μεγάλη Βρετανία όλες οι πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν μεταβολή της άποψης που είχαν μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι Βρετανοί καθώς τώρα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θεωρούν ότι πρέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οσο για την ελληνική κοινή γνώμη, είναι αυτονόητο ότι περιμένει μια τέτοια συμφωνία πώς και πώς.

Ενίσχυση συνεργασία

Στη συνάντηση των δύο ηγετών έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την αμοιβαία βούλησή τους για ενίσχυση της συνεργασίας. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και σημείωσε ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Στάρμερ συζήτησαν ακόμη την κοινή πρόκληση του Μεταναστευτικού, στην πρώτη γραμμή της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής. Συζήτησαν ακόμα για τον συντονισμό των δύο χωρών εν όψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διετία 2025-26 αλλά και για τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ μίλησαν και για το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.

Θερμός διάλογος

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω εδώ στην Ντάουνιγκ Στριτ για να οικοδομήσουμε πάνω στην ισχυρή διμερή σχέση μας και να μιλήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί σας στον ΟΗΕ, στη νέα σας θέση, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Υπάρχει μεγάλος βαθμός σύμπλευσης, οπότε μπορούμε, πιστεύω, να χτίσουμε πολλά πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη οικοδομήσει, αλλά και για το μέλλον», πρόσθεσε ο Κιρ Στάρμερ.

«Χαίρομαι που είμαι πάλι εδώ, έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Διανύουμε πολυτάραχους καιρούς και πραγματικά θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην πολύ ισχυρή εταιρική σχέση που οι δύο χώρες μας έχουν σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια», είπε από τη δική του πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο.

«Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο μέρος όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε», τόνισε.