Με σειρές από άδειες κυψέλες, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μελισσοκόμοι στη Θεσσαλονίκη διαμαρτύρονται από το πρωί, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, οι μελισσοκόμοι κατέβηκαν με τα οχήματα τους στην Νέα Παραλία και με τις άδειες κυψέλες τους σχημάτισαν δύο γραμμές μεταξύ του Λευκού Πύργου και του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου.

Οι μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις ελληνοποιήσεις, όπως καταγγέλλουν, μελιού στη χώρα μας.

Γι΄αυτό το λόγο, προτρέπουν τους διερχόμενους από το πλακόστρωτο της παραλίας όπου έχουν συγκεντρωθεί, να δοκιμάσουν μέλια παραγωγής τους και μέλια από διάφορα καταστήματα για να βρουν διαφορές.

«Να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες»

Σε δηλώσεις του, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, Παντελής Καραγουδάκης, ανέφερε πως “τα πρόβληματά μας, χρόνο με τον χρόνο γίνονται χειρότερα, είναι οι ελληνοποιήσεις, η απαγόρευση εισόδου στα δάση, το υπερβολικό κόστος παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί τρομακτικά”.

Μάλιστα πρόσθεσε πως αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις, “έρευνα της ΕΕ έχει δείξει πως σχεδόν το 100% του εισαγόμενου μελιού είναι πάνω κάτω νοθευμένο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί δύο κιλά ελληνικού μελιού να ανακατευτούν με ένα τόνο εισαγόμενο και να ονομαστεί ελληνικό. Παράλληλα, οι ετικέτες που υπάρχουν στα ράφια δεν είναι σωστές. Πρέπει η χώρα προέλευσης να αναγράφεται ευκρινώς. Αντίθετα, βλέπουμε τις 27 ώρες της ΕΕ να είναι κρυμμένες στην πίσω πλευρά”.

Ο κ. Καραγουδάκης υποστήριξε πως η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει στην τρομακτική μείωση της παραγωγής. “Πέρυσι η παραγωγή έπεσε στο 80%. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα αιτήματά μας δεν έχουν σχέση με χρήματα αλλά θέλουμε να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες”, τόνισε.