Αυτοψία από αέρος και με ελικόπτερο έκαναν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Ευρωπαίος επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος στις πληγείσες από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel περιοχές της Θεσσαλίας, την οποία επισκέφθηκαν σήμερα, Δευτέρα. 

Στη συνέχεια, οι τρεις τους πραγματοποίησαν συνάντηση στην Καρδίτσα με τον πρόεδρο του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Ταυρωπού Αθανάσιο Μαρκίνο, καθώς και με αγρότες της περιοχής. Έπειτα, κατά την επίσκεψή τους στη Θεσσαλία, μετέβησαν στη Λάρισα, όπου και επισκέφθηκαν το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ ενημερώθηκαν και από τον περιφειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. 

Στο Βόλο, επισκέφθηκαν το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας, όπου φιλοξενούνται 18 πλημμυροπαθείς. Εκεί τους υποδέχτηκαν η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφαλά και η πρόεδρος του Κέντρου Δήμητρα Παππά. Ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο υπουργός και ο υφυπουργός είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο κέντρο, να δουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel και να συνομιλήσουν με πολίτες που επλήγησαν.

chatzidakis-thessalia-2.jpg

Σμιτ: Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τις διαστάσεις της καταστροφής

Για την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ, δήλωσε: «Είχαμε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο με τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό, με τον πρόεδρο της Επιτροπής και κάποιους επιτρόπους και συζητήσαμε πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποστηρίξει την Ελλάδα και συγκεκριμένα την πληγείσα περιοχή».

Μάλιστα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δεν θα μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν οι περιοχές αν δεν το αντίκρυζε: «Αποφάσισα να έρθω στην περιοχή ως επίτροπος και είδα ότι οι διαστάσεις της καταστροφής είναι τέτοιες που δεν θα μπορούσα να τις φανταστώ. Ο αντίκτυπος στους κατοίκους, στην οικονομία, στον αγροτικό τομέα, στις υποδομές είναι τεράστιος».

Ωστόσο, τόνισε: «Τώρα είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να βρουν τους σωστούς τρόπους να βοηθήσουν την περιοχή αμέσως. Αυτό λοιπόν που χρειαζόμαστε είναι άμεσα στοχευμένη βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και που έχουν πληγεί. Αυτό συζητήσαμε και ελπίζω πολύ σύντομα αυτή η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορεί να ενεργοποιηθεί προς όφελος των πολιτών που υποφέρουν».

Χατζηδάκης: Είμαστε εδώ, είναι μαζί μας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Από πλευράς του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εμείς είμαστε εδώ κάνοντας το αυτονόητο καθήκον μας. Αλλά είναι μαζί μας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του επιτρόπου του κ. Σμιτ, στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Είναι όμως εδώ παράλληλα για να οργανώσουμε μαζί όλα όσα πρέπει, προκειμένου η βοήθεια για όλους τους πληγέντες, για τους αγρότες, για τα χωριά, για τις υποδομές, από τις Βρυξέλλες να έρθει το ταχύτερο δυνατόν και να είναι όσο πιο αποτελεσματική γίνεται».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον επίτροπο, αλλά και τους υπουργούς που είναι εδώ στη Θεσσαλία, για να έχουν ήχο και εικόνα της πραγματικότητας. Να τον ευχαριστήσω επίσης για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, είδε τη μεγάλη καταστροφή που έγινε. Θα διεκδικήσουμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ακόμα περισσότερα για τους ανθρώπους, αλλά και για να αλλάξουμε ακόμα το σχέδιο στην Ευρώπη, ώστε να είναι πιο ευέλικτο σε μεγάλες, ακραίες καταστροφές».

chatzidakis-thessalia.jpg