Κάλπες στήθηκαν για τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων και κλίματος τρομοκρατίας στην Αλβανία, όπως καταγγέλλουν πολίτες στη Χειμάρρα, για να αναδείξουν δήμαρχο στη θέση του προφυλακισμένου Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος απευθύνει μήνυμα μαζικής συμμετοχής και ζητά τη στήριξη του ομογενή Πέτρου Γκικουρία, καταγγέλλοντας το καθεστώς Ράμα για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων και εκβιασμούς υπέρ του εκλεκτού του, επίσης ομογενή, Βαγγέλη Ντάβου.

Με την αποχή να εκτιμάται πως θα ξεπεράσει ακόμα και το 50% ο γιος του Φρέντη Μπελέρη ο οποίος μίλησε στο ΕΡΤNews έκανε λόγο για επαναληπτικές μη δημοκρατικές εκλογές και έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους να μη φοβηθούν και να προσέλθουν στις κάλπες. Όπως καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μέσα από τις φυλακές, όλος ο μηχανισμός του Έντι Ράμα και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται στη Χειμάρα σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

«Οι καταστάσεις που ζουν οι κάτοικοι της Χειμάρρας είναι πρωτόγνωρες. Όλοι οι δήμαρχοι σημαντικών πόλεων της Αλβανίας, το μισό υπουργικό συμβούλιο, διευθυντές από όλες τις υπηρεσίες, το κράτος και το παρακράτος έχει μετακομίσει στην Χειμάρρα, με σκοπό να πιέσει τους ντόπιους κατοίκους ψηφοφόρους και να τους υφαρπάξει την ψήφο. Είναι κάτι πρωτόγνωρο, οι πιέσεις είναι ασφυκτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Φρέντι Μπελέρης ζητεί από την ομογένεια να στηρίξει για τη δημαρχία τον υποψήφιο της «Ομόνοιας» Πέτρο Γκικουρία καθώς βασικό διακύβευμα της κάλπης είναι η προστασία των ελληνικών περιουσιών, ενώ συσχετίζει την αναβολή εκδίκασης του αιτήματός του για αποφυλάκιση με την προσπάθεια των αλβανικών αρχών να τον κρατήσουν μακριά από τη Χειμάρρα.

Σχολιάζοντας το αίτημα αποφυλάκισης του πατέρα του, που έχει μεταφερθεί για τις 2 Σεπτεμβρίου, ο Πέτρος Μπελέρης σημιεώνει ότι είχε έναν εκδικητικό χαρακτήρα, με σκοπό ο Μπελέρης να μη βρίσκεται έξω σήμερα. Ταυτόχρονα, κάλεσε τον κόσμο με τη συμμετοχή και την ψήφο του να στείλει μήνυμα ελευθερίας και εθνικής υπερηφάνειας.