Στην εκτίμηση ότι 120.000 ψηφοφόροι θα επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος. Εξ' αυτών περίπου το 32% αφορά πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό και οι υπόλοιποι είναι πολίτες οι οποίοι μένουν εντός της Ελλάδας. Ταυτόχρονα ο Θεόδωρος Λιβάνιος έδωσε απαντήσεις με αφορμή και τις εικασίες Κασσελάκη περί του αδιάβλητου των ευρωεκλογών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουν τεθεί ποτέ σοβαρά θέματα αξιοπιστίας της εκλογικής αναμέτρησης».

Τα βασικά σημεία των όσων δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στο ERTNEWS έχουν ως εξής:

«Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024. Οι αιτήσεις είναι μέχρι τις 29 Απριλίου. Μέχρι και τις 29 Απριλίου. Μένουν περίπου 17 μέρες. Αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί στην επιστολική πάνω από 82.000 πολίτες, Έλληνες ψηφοφόροι από 111 χώρες σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός τις τελευταίες ημέρες έχει ανέβει. Κινούμαστε με έναν ρυθμό μεταξύ τριών και τεσσάρων χιλιάδων την ημέρα. Εκτιμούμε ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας, το άλλο Σάββατο, θα ξεπεράσουμε τις 100.000 και αναμένουμε έναν αριθμό περί των 120.000 ψηφοφόρων, οι οποίοι θα επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο. Περίπου το 32% αφορά πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό και οι υπόλοιποι είναι πολίτες οι οποίοι μένουν εντός της Ελλάδας.

Θα έλεγα ότι απέδειξε και το ενδιαφέρον που υπάρχει ότι είναι και για το εξωτερικό και υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίες ευνοούνται από αυτό το μέτρο, όπως είναι οι εργαζόμενοι την Κυριακή των εκλογών, οι οποίοι θα πρέπει να δαπανήσουν ένα σημαντικό χρόνο για να πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Άτομα για παράδειγμα γιατροί στα νοσοκομεία που έχουν εφημερίες ή εργαζόμενοι στην εστίαση. Και φυσικά υπάρχουν και μια μεγάλη κατηγορία η οποία είναι ηλικιωμένοι, είναι άτομα με αναπηρία, τα οποία βλέπουν στην επιστολική ψήφο μια εύκολη δυνατότητα για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα. Και φυσικά και οι νέοι άνθρωποι που δουλεύουν και σεζόν στα ελληνικά νησιά. Οι άνθρωποι είναι οι οποίοι μελετάνε για τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο ή για ή για τις πανελλαδικές εξετάσεις».

Σε 5 λεπτά η αίτηση για την επιστολική ψήφο

«Η αίτηση για να συμπληρωθεί δεν χρειάζεται πάνω από 5 λεπτά. Μπαίνει ο εκλογέας με τους κωδικούς τάξης που διαθέτει, επιβεβαιώνει το κινητό του τηλέφωνο που θα δηλώσει με έναν εξαψήφιο κωδικό, όπως και το email που θα δηλώσει.

Και από εκεί πέρα, το πιο χρονοβόρο, όσο χρονοβόρο μπορεί να είναι, είναι η συμπλήρωση της διεύθυνσης αποστολής του φακέλου.

Συνήθως πάνω από πέντε λεπτά δεν χρειάζεται να πάρει μια αίτηση και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι έχουμε άτομα από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες από όλη την Ελλάδα, από όλες τις εκλογικές περιφέρειες χώρες η οποία επιλέγουν να ψηφίσουμε επιστολική ψήφο, συμπεριλαμβάνονται ακόμα και των μεγάλων αστικών κέντρων. Θα έρθει ένας φάκελος σπίτι μετά τις 29 Απριλίου τελειώνουν οι αιτήσεις. Λίγο μετά την εβδομάδα της Διακαινησίμου του Πάσχα θα σας έρθει ένας φάκελος. Θα σταλούν με εταιρείες ταχυδρομικά, ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών εταιρειών οι φάκελοι. Θα σας έρθει το φάκελο στο σπίτι, θα υπάρχει ένα αναλυτικό βιβλιάριο οδηγιών καθώς και βίντεο σχετικά στο ίντερνετ και στο Υπουργείο Εσωτερικών, oδηγίες να το συμπληρώσεις στην εύκολη διαδικασία συμπλήρωσης.

Με το ψηφοδέλτιο, ουσιαστικά διαλέγετε το κόμμα και στην πίσω πλευρά διαλέγετε τους υποψηφίους που θέλετε να έρθουν.

Έκανα μια σημαντική αλλαγή προκειμένου να μην μπούμε στη διαδικασία συμπλήρωσης 46 ψηφοδελτίων.

Θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο που στην πρώτη σελίδα θα υπάρχουν τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν και στη δεύτερη σελίδα ουσιαστικά θα υπάρχει ένας πίνακας με 42 επιλογές. Στο βιβλιάριο των οδηγιών θα υπάρχουν οι κατάλογοι των υποψηφίων που, των κομμάτων που συμμετέχουν. Θα πάει ο ψηφοφόρος στο κόμμα που έχει επιλέξει και θα διαλέξει τους αριθμούς των υποψηφίων. Και μετά είτε έρχεται ο κούριερ στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν, ή πάτε σε ένα κατάστημα των συμβεβλημένων εταιρειών και των ΕΛΤΑ, οι οδηγίες είναι πάρα πολύ απλές.

Υπάρχει εξυπηρέτηση και από το σπίτι, αλλά εφόσον ο εκλογέας θέλει, μπορεί να πάει και στο κατάστημα».

«Δεν έχουν τεθεί ποτέ σοβαρά θέματα αξιοπιστίας της εκλογικής αναμέτρησης»

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη περί δήθεν νοθείας στις ευρωεκλογές ο Θεόδωρος Λιβάνιος δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατία η οποία λειτουργεί και λειτουργεί αποτελεσματικά μετά τη μεταπολίτευση και δεν έχουν τεθεί ποτέ σοβαρά θέματα αξιοπιστίας της εκλογικής αναμέτρησης. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου επιλέγει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο. Υπάρχουν αυστηρότατες δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες έχουν να κάνουν προφανώς με δικαστικούς αντιπροσώπους, εκπροσώπους της δικαστικής αρχής. Προφανώς υπάρχει ελευθερία εδώ, δεν υπάρχουν κόμματα, τα οποία, όπως ζούσαμε την περίοδο 1946 – 1967 που ήταν εκτός νόμου, αποκλεισμένα κλπ.

Και βεβαίως υπάρχουν και παρατηρητές οι οποίοι έρχονται σε κάθε χώρα του ΟΑΣΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έχουν πάει στη Γερμανία, στην Αυστρία, σε όλες τις χώρες. Ανά τακτικά εκλογικά διαστήματα πηγαίνουν παρατηρητές και γράφουν το πόρισμά τους σχετικά με αυτό. Άρα λοιπόν, για να είμαστε καθαροί, θέμα αξιοπιστίας εκλογικής αναμέτρησης δεν υπάρχει. Η δε επιστολική ψήφος έχει αυτή τη στιγμή το αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο απ ότι έχει, απ ό, τι έχουν όλες οι υπόλοιπες χώρες που το εφαρμόζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία.

Έχουμε ελέγχους ταυτοποίησης ταυτότητας του εκλογέα, έχουμε αυξημένου κύρους εφορευτικές επιτροπές οι οποίες συμμετέχουν δικαστές, έχουμε αντιπρόεδρο μέλος του Αρείου Πάγου, υπάρχει ο Γενικός Έφορος Εκλογών, ο οποίος παρακολουθεί και ελέγχει την όλη διαδικασία. Άρα λοιπόν από αυτό το κομμάτι μας πλήρως θωρακισμένη η δημοκρατία, ξέρετε, δεν είναι σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή από τέτοιες περιπτώσεις.

Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δημοκρατία θωρακισμένη και δεν θα ήθελα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει τέτοια ρητορική ρητορική. Η διακομματική επιτροπή λειτουργεί, έχει ήδη κάνει δύο συνεδριάσεις σε εξαιρετικό κλίμα, με πλήρη και σε πλήρες πνεύμα συνεργασίας όλων των κομμάτων και οτιδήποτε θέματα υπάρχουν τα συζητάμε εκεί πέρα και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα λειτουργήσει πάρα πολύ αποτελεσματικά και θα είναι εξαιρετικά επιτυχημένες και οι εκλογές της 9ης Ιουνίου».

Το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών-με ενισχυμένο ευρωπαϊκό ρόλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Το πολιτικό μήνυμα όσον αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση είναι διαφορετικής υφής από μία ευρωκάλπη, όπως έγινε το 2019, η οποία ήταν τέσσερα χρόνια σχεδόν μετά την εθνική κάλπη και λίγους μήνες πριν γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Άρα λοιπόν, άλλο πολιτικό μήνυμα έχουν οι ευρωεκλογές, αν θέλετε το 2019, άλλο ενδεχομένως το 2014 και άλλο θα έχουν εφέτος. Από εκεί και πέρα, για την κυβέρνηση, για τη Νέα Δημοκρατία, στόχος είναι κάθε ψήφος να κερδίσει την εμπιστοσύνη κάθε πολίτη της χώρας. Έχουμε μπροστά μας πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

Δεν θα υπάρξει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, τουλάχιστον όσον αφορά και την καθαρή νίκη, εκτιμώ της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το μεγάλο εύρος διαφοράς και από εκεί και πέρα συγκρίνονται τα αποτελέσματα με προηγούμενου τύπου ίδια εκλογική αναμέτρηση, οπότε θα κάνουμε το ταμείο στο τέλος της βραδιάς, αλλά συγκρίνοντας πάντα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019 και όχι προφανώς το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες έχουν και άλλη υφή και άλλη και άλλη βαρύτητα στην καθημερινή ζωή μας... Η κυβέρνηση έχει εξαιρετικά νωπή λαϊκή εντολή. Έχει διανύσει μόλις τον πρώτο χρόνο από τα τέσσερα χρόνια, τα οποία είναι η θητεία της, υπάρχουν άλλα τρία χρόνια μπροστά.

Υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις, όμως στο ευρωπαϊκό μέτωπο, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την καθημερινή ζωή μας, είτε αφορούν το περιβάλλον, είτε αφορούν τους αγρότες, είτε αφορούν τους θεσμούς. Όλα αυτά, αυτά προϋποθέτουν μια ισχυρή φωνή της Ελλάδας και ισχυρή φωνή της Ελλάδας.

Έχουν δείξει τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, τα τελευταία πέντε χρόνια, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνει και εκπροσωπεί όχι μόνο επάξια την Ελλάδα, αλλά δικές του πρωτοβουλίες υιοθετούνται και από το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών. Δεν είναι τίποτα δεδομένο. Το Ταμείο Ανάκαμψης, για παράδειγμα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας παρέχει η Ευρώπη, δεν είναι ούτε δεδομένα ούτε αυτονόητα. Χρειάζονται διαπραγμάτευση, χρειάζονται υψηλό κύρος. Και βέβαια η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να καταφέρουν οι αγρότες μας να έχουν ένα εισόδημα το οποίο θα του θα είναι αντάξιο του κόπου που έχουν καταβάλει για την παραγωγή τους.

Άρα λοιπόν, όλα αυτά θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες και γι αυτό θέλει άτομα και κόμματα τα οποία είναι φιλοευρωπαϊκά, εκφράζουν τη φιλοπατρία, δεν πάνε να διαλύσουν την Ευρώπη, αλλά πάνε να βελτιώσουν. Και η Νέα Δημοκρατία είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα το οποίο θα καταφέρει να βάλει σε ύψιστη προτεραιότητα τις ελληνικές, τα ελληνικά αιτήματα».