Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν ανεπηρέαστες ως προς το περιεχόμενό τους μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές. Διαθέτουν στρατηγικό βάθος και εξυπακούεται ότι ως κυβέρνηση θα συνεργαστούμε αρμονικά με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για να διευρύνουμε την υφιστάμενη ισχυρή συνεργασία μας. Αλλωστε, ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει τον καθοριστικό και κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας, εμπιστοσύνης και ασφάλειας στη Μεσόγειο και τη ΝΑ Ευρώπη.
Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ισχυρές και θεμελιωμένες στις κοινές αξίες που ενώνουν τους δυο λαούς μας. Αλλωστε, ποιος μπορεί να ξεχάσει την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο, τότε που τον χειροκρότησαν θερμά όλα τα στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων;
Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν θα σταθώ στο εάν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι αιτία ή συνέπεια της πόλωσης που κυριάρχησε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επικράτησε ως συνειδητή επιλογή του εκλογικού σώματος και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ξημέρωσε μια καινούργια πολιτική περίοδος, τις πρώτες ώρες της οποίας είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ.
Η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα ήταν μαζική, ενώ στα θετικά της όλης διαδικασίας περιλαμβάνεται και η ανάδειξη νέων προσώπων στο αξίωμα του γερουσιαστή. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η ακραία πόλωση, σε βαθμό τοξικότητας, που δίχασε βαθιά τους πολίτες. Οπως έχω τονίσει επανειλημμένα, στις εκλογές υπάρχουν αντίπαλοι και όχι εχθροί, μια αρχή που δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ.
Συνοψίζοντας και αξιολογώντας τα γεγονότα με ψύχραιμη ματιά, εκτιμώ ότι από εδώ και στο εξής πρέπει να εστιάσουμε στο πώς αυτή η διατλαντική σχέση θα παραμείνει ισχυρή, ώστε να επιλύονται σημαντικά περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα. Το έθεσε πολύ εύστοχα ο πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στην 5η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στη Βουδαπέστη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές ως Ευρωπαίοι. Και αυτό γιατί ναι μεν η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας, γιατί αυτό είναι το διακύβευμα των επόμενων δεκαετιών.
* Ο Θεόδωρος Καράογλου είναι βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας